​Inferno od Egipta do Dunaja

03. september 2015
Egiptovska premiera filma Inferno režiserja Vinka Möderndorferja, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana in koprodukciji Kinorame, Sektor filma in Deliriuma, bo v glavnem tekmovalnem programu 31. Alexandria Film Festival (AMFF), ki poteka od 2. do 8. septembra.

Egiptovska premiera filma Inferno režiserja Vinka Möderndorferja, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana in koprodukciji Kinorame, Sektor filma in Deliriuma, bo v glavnem tekmovalnem programu 31. Alexandria Film Festival (AMFF), ki poteka od 2. do 8. septembra.

Poglavitni cilj festivala je razširjanje filmske kulture in utrditev povezovanja še zlasti med mediteranskimi državami. Letošnje geslo festivala je »Kinematografija proti terorizmu«, ki pa po besedah festivalskega direktorja Al-Amir Abaza ni le geslo, temveč življenska filozofija v boju proti največji nevarnosti s katero se sooča cel svet. Na festivalu bo skupaj prikazanih 300 filmov iz 32 držav. V glavni tekmovalni program celovečernih filmov je uvrščenih 16 filmov iz mediteranskih držav.

Projekcija filma Inferno bo 5. septembra.

Septembra bo film Inferno predstavljen tudi na dveh filmskih festivalih v regiji:

Na 20. Dnevih hrvaškega filma v Orašju, Bosna in Hercegovina, ki potekajo od 5. do 11. septembra, bo prikazanih sedem filmov iz Hrvaške oz. regije : »Imena višnje« Branka Schmidta, »Ljubezen ali smrt« Danijela Kušana, »Taka so pravila« Ognjena Sviličića, »Zagrebške zgodbe, vol.III«, »Nikogaršnji otrok »Vuka Ršumovića, »Past nevidnega otroka« Šemsudina Gegića in »Inferno« Vinka Möderndorferja.

Festival že od njegovih začetkov vodi hrvaški igralec – prejemnik številnih zlatih aren za najboljšega igralca - Ivo Gregurević. V znak spoštovanja sta pokroviteljstvo ob jubilejni, 20. ediciji, prevzela predsednik predsedstva BiH Dragan Čović in predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović.

Film Inferno je na sporedu 8. septembra.

Inferno je izbran tudi v tekmovalni program 8. Leskovačkega mednarodnega festivala filmske režije (LIFFE), ki bo potekal od 8. do 12. septembra v srpskem Leskovcu.

Festival bo otvoril igralec legenda jugoslovanske kinematografije - Bata Živojinović, ki je letošnji prejemnik priznanja "Živojin Žika Pavlović" za afirmacijo srbskega filma v svetu. To priznanje so do sedaj prejeli Dragan Nikolić, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija in Miki Manojlović.

V tekmovalni program letošnjega LIFFE je izbranih 12 celovečernih filmov iz regije. Med njimi so tudi filmi »Otok ljubezni« Jasmile Žbanić, »Panama« Pavla Vučkovića, »Nikogaršnji otrok« Vuka Ršumovića.

Film Inferno bo predvajan 10. septembra.

V oktobru napovedujemo tudi avstrijsko premiero filma Inferno na LET'S CEE Film Festival, bi bo potekal od 1. do 11. oktobra na Dunaju.


Več informacij na:

www.filminferno.si

www.alexmcff.com

www.letsceefilmfestival.com

Priloge

Povezane novice