Veliki uspeh filma Zenit v Cannesu

23. maj 2015
Slovenska manjšinska koprodukcija Zenit (Zvizdan), režiserja Dalibora Matanića je osvojila nagrado žirije (Prix du Jury) v tekmovalnem programu „Un Certain Regard“ 68. Filmskega festivala v Cannesu.

Sekcija „Un Certain Regard“ je ena od dveh delov uradnega tekmovalnega programa festivala, usmerjena je v odkrivanje novih režijskih poetik in estetik. Nagrada v tem programu je največje dosedanje priznanje avtorju Daliboru Mataniću in Ankici Jurić Tilić, producentki večine njegovih filmov. Žiriji programa je letos predsedovala igralka in režiserka Isabella Rossellini, ob njej pa so bili režiser Haif Al-Mansour, režiserka in igralka Nadine Labaki, režiser Panos H. Koutras in igralec Tahar Rahim. Zenit se je v ta program uvrstil med 1400 filmi iz celega sveta.

Pri filmu je sodeloval slovenski koproducent Gustav film, direktor fotografije je Marko Brdar, ki smo ga že spoznali pri filmu Oča, režiserja Vlada Škafarja, pri Izletu, režiserja Nejca Gazvode in tudi pri nadaljevanki o Tomažu Kajzerju. Slovenija je ob direktorju fotografije Marku Brdarju k filmu prispevala tudi oblikovalca zvoka Julija Zornika, oblikovalki maske Mojco Gorogranc Petrushevsko in Talijo Ivančič, kolorista filma Emila Svetlika, ter igralca Nejca Cijana Garlattija, tehnično ekipo in snemalno tehniko (Viba film, Gustav film, Mb Grip) ter tudi končno obdelavo zvoka (Viba film,100) in obdelavo slike (Teleking) za predvajanje filma na DCP formatu, ki je nadomestil laboratorijsko 35mm kopijo filma.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center v programu manjšinskih koprodukcij iz leta 2013.

Zgodba prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni.

Povezane novice