Slovenski filmi v Cannesu 2015

08. maj 2015
Od 13. do 24. maja bo v Cannesu potekal 68. mednarodni filmski festival. Letos se je slovenski film uvrstil v uradni festivalski program.

V sekciji posebni pogled (Un certain regard) bo na sporedu koprodukcijski film Zenit (Zvizdan), ki ga je režiral hrvaški režiser Dalibor Matanić. Pri filmu je sodeloval slovenski koproducent Gustav film, direktor fotografije je Marko Brdar, ki smo ga že spoznali pri filmu Oča, režiserja Vlada Škafarja, pri Izletu, režiserja Nejca Gazvode in tudi pri nadaljevanki o Tomažu Kajzerju. Slovenija je ob direktorju fotografije Marku Brdarju k filmu prispevala tudi oblikovalca zvoka Julija Zornika, oblikovalki maske Mojco Gorogranc Petrushevsko in Talijo Ivančič, kolorista filma Emila Svetlika, ter igralca Nejca Cijana Garlattija, tehnično ekipo in snemalno tehniko (Viba film, Gustav film, Mb Grip) ter tudi končno obdelavo zvoka (Viba film,100) in obdelavo slike (Teleking) za predvajanje filma na DCP formatu, ki je nadomestil laboratorijsko 35mm kopijo filma.

Film je sofinanciral Slovenski filmski center v programu manjšinskih koprodukcij iz leta 2013.

Zgodba prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni. Svetovna premiera filma bo v nedeljo, 17. maja.

Ob filmskem festivalu bo že 56. leto potekal tudi filmski sejem, na katerem bo Slovenski filmski center dvanajsto leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo.

Slovenski filmski center bo na največjem svetovnem filmskem sejmu prikazal dva nova filma: Idila, prvi celovečerni film režiserja Tomaža Gorkiča, v produkciji Blade Production in Šiška Deluxe, četrti celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča, v produkciji Perfo. Projekcije na sejmu v Cannesu pomenijo ključno izhodišče za čim bolj uspešno mednarodno festivalsko premiero obeh filmov.

Film Idila se bo predstavil v petek, 16. maja, Šiška Deluxe pa v torek, 19. Maja.

Letos Slovenski filmski center na sejmu prvič predstavlja dva žanrska filma, saj je Idila grozljivka, Šiška Deluxe pa komedija. Po enoletnem premoru se bo v Cannesu ponovno predstavil tudi Grossmannov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera, ki letos slavi enajst let delovanja. Tokrat bo njihovo že legendarno druženje 15. maja še posebej slovesno, saj bodo v Cannesu prvič pospremili slovensko grozljivko.

Short Film Corner je profesionalna platforma za kratki film, kjer imajo avtorji možnost svoj film predstaviti največjemu krogu ljudi iz celega sveta, ki jih zanima svetovni kratki film in njegovi ustvarjalci. Letos bodo Slovenijo predstavljali naslednji kratki filmi: Vdih, režiserja Blaža Završnika v produkciji Sever& Sever production, Impromptu v režiji Sonje Prosenc, v produkciji Monoo, ter Sonny And The Last Room, ki ga je v Angliji posnela Hanna Szentepeteri.

Po treh letih imamo v Cannesu ponovno slovenskega producenta v projektu European Film Promotion, ki nosi naslov »Producers on the move«. Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara je peti slovenski producent, ki bo v Cannesu med 15. in 18. majem, v skupini 20 perspektivnih in dinamičnih producentov iz cele Evrope, spoznaval svoje kolege in ostale pomembne filmske ustvarjalce, ter jih prepričal s svojim dosedanjim delom in tudi novim projektom. Miha Černec je lahko postal »producent na potezi«, ker je njegov koprodukcijski celovečerni film Zoran, moj nečak idiot doživel odličen sprejem na pomembnih mednarodnih filmskih festivalih in bil distribuiran v veliko držav. Od lanskega leta se v projekt lahko uvrsti samo 20 producentov. Slovenski filmski center oz. pred njim Filmski sklad je član European Film Promotion, edine evropske filmske promocijske organizacije, od leta 2005.

V letu 2015 se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi šestič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Srbije in Slovenije. Slovenski del paviljona bo stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali vsakršne poslovne stike na področju filma. Ekipa Slovenskega filmskega centra bo na sejmu prisotna od 14. do 22. maja.

V okviru programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA bo na letošnjem festivalu organizirana nova strokovna pobuda, Evropski filmski forum (European Film Forum). Osrednji dogodek bo mednarodna konferenca, ki bo potekala 18. maja in bo posvečena vplivu digitalne tehnologije na filmsko industrijo in doseganju novih občinstev, odprl pa jo bo evropski komisar za digitalno gospodarstvo in družbo, Günter Oettinger. Na ravni podprograma MEDIA bo na evropskem paviljonu Slovenijo zastopala predstavnica Centra Ustvarjalna Evropa, Sabina Briški.

Več na:

www.festival-cannes.com

www.seepavilion.com

www.sub.festival-cannes.fr

www.efp-online.com/Miha-Cernec


Priloge

Povezane novice