Slovenski film gostuje na češkem nacionalnem filmskem festivalu

27. april 2014
27. aprila se v češkem Plznu začenja 27. Festival češkega filma (Finále Plzeň), ki bo potekal do 5. maja. Letošnja filmska gostja nacionalnega filmskega festivala je Slovenija, čigar produkcija bo predstavljena v programskem sklopu z imenom zoom.

V programu, v katerem vsako leto predstavijo kinematografijo določene evropske države, bodo prikazani štirje slovenski filmi iz zadnjih let, ki na Češkem še niso doživeli premiere. Prvi bo na sporedu Zapelji me, prvenec Marka Šantića, ki bo predvajan v ponedeljek, 28. aprila. Režiser Marko Šantić je tudi član mednarodne žirije, ki bo podelila nagrado za najboljši češki ali slovaški celovečerni igrani film. Od letos za zlatega vodomca lahko tekmujejo tudi slovaški filmi. Na praznik dela bodo predvajali sladko-grenko komedijo Srečen za umret, prvenec Matevža Luzarja, 2. maja bodo na vrsti Čefurji raus!, drugi film Gorana Vojnovića, pregled slovenskega filma pa bo zaključil Karpopotnik, posebni dokumentarni film Matjaža Ivanišina, ki bo v Plznu prisostvoval projekciji, tako rekoč tik po predstavitvi filma na Tribeca festivalu v New Jorku.
Vendar to še ni vse. V ponedeljek, 28. aprila bo na sporedu program dolga noč kratkih filmov, ki ga sestavljajo novejši češki in slovenski filmi. Češke kratke filme bodo predstavila dela njihove filmske šole (FAMU), slovenski kratki filmi pa bo prerez različnih produkcijskih platform, ki so ta trenutek glavna značilnost slovenske kratke produkcije. Najnovejše kratke filme bo seveda predstavljal animirani film Boles, režiserke Špele Čadež, ki je od premiere junija na festivalu v Annecyju, pridobil že 30 mednarodnih festivalskih nagrad! Zadnji dve nagradi je Boles dobil v aprilu, na mednarodnem filmskem festivalu kratkega filma Filmfest v Dresdnu - zlati jezdec za najboljši animirani film v nacionalnem tekmovalnem programu (film je slovensko-nemška koprodukcija), ter nagrado ARTE za najboljši kratki film. Špela Čadež bo letos članica glavne žirije v Annecyju, najpomembnejšem festivalu animiranega filma v Evropi. Predstavil se bo tudi animirani film Wanted, režiserja Jureta Dolenca, nagrajen za najboljšo animacijo na zadnjem festivalu slovenskega filma v Portorožu, kratki igrani film Divji vzhod, študentke režije Maje Prelog z AGRFT, ki je v Portorožu prejel nagrado za najboljši študijski film, ter kratki igrani film Kosilo na travi, Viktorja in Darie Radič, ki je nastal v Luksuz produkciji, ta pa je na zadnjem festivalu v Portorožu prejela nagrado za posebne dosežke.
Vseakor je povabilo za predstavitev slovenske filmske produkcije na nacionalnem festivalu z dolgo tradicijo še nadaljnja poglobitev odnosov s češko filmsko industrijo, ki jo je Slovenski filmski center začel pred devetimi leti, s skupno predstavitvijo na filmski tržnici v Berlinu, pod znamko srednje-evropske kinematografije.

Več na:

http://datakal.filmfestfinale.cz/webaccess/films/en/program.aspx


http://www.filmcenter.cz/cz/stranka/78-shorts-finale

Povezane novice