Ljubezen, prevara, kruh in igre na Dunaju

25. april 2014
Od 25. do 27. aprila 2014 bodo na Dunaju potekali Dnevi slovenskega filma z retrospektivo štirih filmskih del slovenskih režiserjev. Tokrat bodo na Dunaju prikazali štiri sodobne večkratno nagrajene slovenske filme, ki jih povezuje podnaslov Ljubezen, prevara, kruh in igre.

Na otvoritveni projekciji se bo s svojim drugim celovečernim filmom Šanghaj (2012) predstavil Marko Naberšnik, ki bo po filmu tudi spregovoril z dunajskim občinstvom. Naberšnik bo med drugim najavil končano avstrijsko-slovensko produkcijo njegovega celovečerca Gozdovi so še vedno zeleni (2014), anti-vojno dramo, ki se dogaja v času 1. svetovne vojne. Film je bil v celoti posnet v slovenskih Julijskih Alpah.

Naslednji dan bosta na ogled Kruha in iger (2011) in Dvojina (2013). Prvi je izvirna komedija Klemna Dvornika, ki v svojem prvencu s humorjem analizira družbeno stanje delavske družine iz konca osemdesetih.Sledil mu bo celovečerni film Nejca Gazvoda, slovensko-danska koprodukcija Dvojina (2013), ki spregovori o nepričakovanem srečanju sorodnih duš in odkrivanju medsebojne naklonjenosti. Dnevi slovenskega filma se bodo zaključili s filmskim obujanjem spominov in različnih zgodovinskih motivov v prepletu treh življenjskih usod v filmu Piran-Pirano (2010), celovečernem prvencu Gorana Vojnovića.

Dnevi slovenskega filma so nastali na pobudo Skice (Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji) in v sodelovanju s kinematografi in filmskim distributerjem Cineplexx International, ter filmskim festivalom LET'S CEE. Slednji vsako leto septembra na Dunaju ponudi selekcijo najboljših izbranih filmov iz srednje in vzhodne Evrope in je v okviru festivala že predstavil več slovenskih filmov. Lansko leto so prikazali retrospektivo filmov Damjana Kozoleta, ki je vodil tudi »Master Class« in film Mama Evropa Petre Seliškar, ki je bil otvoritveni film tekmovalne sekcije dokumentarnih filmov. Pred tem je zadnja retrospektiva na Dunaju potekala leta 2002 v kinu Imperial in leta 2003 na avstrijskem filmskem festivalu v Gradcu pod okriljem Filmskega sklada R Slovenije.

Več na:

http://www.skica.at/Skica#/Artikel/Slowenische_Filmtage_2014

http://www.cineplexx.at/Content.Node/at/events/_items/sonderevents/Slowenische_Filmtage.de.php

Povezane novice