Filmsko gostovanje v izrednih razmerah

01. januar 2014
-

Za otvoritveni film je bila izbrana Slovenka, ki jo je režiser Damjan Kozole posnel leta 2009.
Zato je ravno Kozoletu pripadla čast, da je svoj film pospremil na vseh treh otvoritvenih večerih.
Ob njem je izraelske kino obiskovalce pozdravila tudi naša veleposlanica Alenka Suhadolnik, ki je za izpeljavo retrospektive navezala prve stike na licu mesta, potem pa je štafeto predala Slovenskemu filmskemu centru, ki je retrospektivo vsebinsko izpeljal. Program slovenskih filmov je potekal v glavnih izraelskih kinotekah, čeprav to niso kinoteke, ki bi prikazovale samo starejše filme, ampak bolj umetniški kinematografi, ki ob projekcijah novih filmov, prirejajo tudi različne retrospektive: nacionalne, tematske, posvetila različnim režiserjem...
Retrospektiva se je začela v soboto, 14. decembra v mestu Haifa, ki je od Tel Aviva oddaljen nekaj več kot uro vožnje z avtomobilom. V Haifi, ki je obmorsko mesto ni snežilo in ljubitelji filma so prišli na otvoritev v lepem številu in primerno zapolnili dvorano s približno 400 sedeži. Večina jih je tudi ostala po koncu filma in na pogovoru z režiserjem.
V nedeljo, 15. decembra je otvoritev slovenskega filma potekala v glavnem mestu Tel Aviv, v umetniškem kinematografu s petimi dvoranami, film Slovenka pa so vrteli v dvorani s 500 sedeži! V Tel Avivu so bile še dva dni poprej poplavljene ceste, vendar so se razmere umirile. Kljub velikosti dvorane, se je projekcije udeležilo 250 obiskovalcev in dvorana je bila lepo zapolnjena. Tudi v Tel Avivu je bil film zelo dobro sprejet in pogovor z režiserjem po koncu filma je bil še bolj iskriv kot večer poprej v Haifi. Sledil je vpis v kinotečno knjigo gostov, fotografiranje... Slovenski delegaciji se je pridružil tudi igralec Aharon Ipalé, ki je nastopil v hollywoodski uspešnici Mumija in Mumija 2. Ta večer so skrbi povzročale samo govorice o tem, da je kinoteka v Jeruzalemu zaradi snega zaprta. Ali se bo potemtakem tam retrospektiva slovenskega filma sploh lahko začela?
V ponedeljek, 16. decembra so iz Jeruzalema javili, da je Kinoteka spet odprta, obenem pa so tudi opozorili, da bo zaradi izrednih vremenskih okoliščin, verjetno prišlo nekoliko manj ljudi, kot so pričakovali. V takem vremenu prebivalci Jeruzalema pač ne stopijo iz hiše.
Obiskovalci so kljub temu prišli, bilo jih je nekoliko manj kot v Haifi in Tel Avivu, vendar so kljub vremenskim okoliščinam ostali na pogovoru in se izkazali kot dobro občinstvo.
Otvoritvena turneja Damjana Kozoleta se je tako končala, za izraelsko občinstvo pa se je program slovenskih filmov šele dobro začel.
Med filmi, ki so jih izbrali izraelski kinotečni kuratorji so bili Varuh meje (2002), režiserke Maje Weiss, Odgrobadogroba (2005), režiserja Jana Cvitkoviča, Izlet (2011), režiserja Nejca Gazvode in predstavnik slovenske filmske klasike Ples v dežju (1961), režiserja Boštjana Hladnika, ki se je pred tem septembra že prikazal na filmskem festivalu v Haifi, v programu klasičnih filmov.
Kljub izrednim vremenskim razmeram v Izraelu, je bila decembra 2013 ustvarjena dobra podlaga za nadaljnje sodelovanje z vsemi filmskimi inštitucijami v tej zelo posebni državi.





Povezane novice