Konec leta v znamenju filmskih retrospektiv

11. december 2013
V soboto, 14. decembra se bo v Izraelu začela prva retrospektiva slovenskega filma v tej državi.

Izbrani filmi so Slovenka (2009), režiserja Damjana Kozoleta, ki bo 14. decembra otvoritveni film v Haifi, 15. decembra v Tel Avivu in 16. septembra v Jeruzalemu. Režiser bo prisoten na vseh treh otvoritvah slovenske retrospektive. Izbrani filmi pa so še Varuh meje (2002), režiserke Maje Weiss, Odgrobadogroba (2005), režiserja Jana Cvitkoviča, Izlet (2011), režiserja Nejca Gazvode in predstavnik slovenske filmske klasike Ples v dežju (1961), režiserja Boštjana Hladnika, ki se je pred tem septembra že prikazal na filmskem festivalu v Haifi, v programu klasičnih filmov. Retrospektiva je nastala v sodelovanju Slovenskega filmskega centra in slovenskega veleposlaništva v Izraelu, ki bo 13. septembra, za uvod v retrospektivo, pripravilo tudi sprejem za izraelske filmske delavce, kot napoved srečanja izraelskih in slovenskih producentov v letu 2014.

Od 14. – 21. decembra pa bo v francoskem kraju Les Arcs potekal festival evropskega fima.

V programskem fokusu bodo države bivše Jugoslavije. Filmski program sestavljajo filmi, ki so nastali v zadnjih dvajsetih letih. Slovenijo zastopata filma Kruh in mleko (2001) , režiserja Jana Cvitkoviča in Oča (2010), režiserja Vlada Škafarja. Oba filma sta bila uvrščena na Beneški filmski festival, Kruh in mleko pa tudi nagrajen z levom prihodnosti. Prisotni pa smo tudi s koprodukcijama Nikogaršnja zemlja (2001), bosanskega režiserja Danisa Tanovića in Sem iz Titovega Velesa (2009), makedonske režiserke Teone Mitevske. Med štirinajstimi filmi so dva filma izbrali iz časov skupne države. To je najbolj znani film jugoslovanskega črnega vala Zbiralci perja (1967), srbskega režiserja Aleksandra Petrovića in Oče na službenem potovanju (1985) Emirja Kusturice, kanskega laureata.

Ob fokusu ima Slovenija tudi svojega kandidata v uradnem tekmovalnem programu, kjer je bil med dvanajstimi filmi izbran Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička. Iz regije je v tekmovalni program uvrščen samo še film Za tiste, ki ne znajo pripovedovati pravljic, zadnji film bosanske režiserke Jasmile Žbanić. Na projekciji filma bo prisoten tudi režiser, ki bo v hladne Alpe pripotoval iz vročega festivala v Dubaju.

V delu festivala, ki je namenjen filmskim profesionalcem, bodo predstavljali tudi projekte,

ki so še v fazi razvoja in iščejo koprodukcijsko sodelovanje. V «Koprodukcijsko vas» se je uvrstil slovenski projekt Mercedes ognjeni konj, novi projekt Jana Cvitkoviča in producenta Staragara. Pri projektu že sodelujeta italijanski in hrvaški koproducent.

Ker se festival dogaja na višjih legah, je že dobil naziv »francoski Sundance«. Leta 2009 je nagrado za najboljšo žensko vlogo prejela Nina Ivanišin, za vlogo v filmu Slovenka, ki otvarja filmsko retrospektivo v Izraelu.

http://www.haifacin.co.il/Movies.php?cLang=eng

http://www.cinema.co.il/news/new.aspx?0r9VQ=FDE

http://www.jer-cin.org.il/Default.aspx?Lang=En

http://2013.lesarcs-filmfest.com/programme/focus.php

http://2013.lesarcs-filmfest.com/programme/official-competition.php

http://2013.lesarcs-filmfest.com/pro-events/coproduction.html

Povezane novice