Glavna nagrada za celovečerni dokumentarno-igrani film Kino Volta režiserja Martina Turka

17. junij 2024
V tej dokumentarni fikciji Martin Turk raziskuje zgodovino Cinema Volte in se pokloni svojemu rojstnemu mestu Trstu.

V nedeljo, 16. junija, se je na Irskem, v Dublinu zaključil festival Bloomsday, ki ga od leta 1994 organizira tamkajšnji center Jamesa Joycea. Na ta dan Irska praznuje življenje pisatelja Jamesa Joycea in njegovo delo Ulikses. V sklopu festivala je bil 15. junija prikazan tudi celovečerni-dokumentarno igrani film Kino Volta režiserja Martina Turka, ki je na festivalu prejel glavno nagrado za najboljši celovečerni film. Svetovna premiera filma je bila januarja na 35. tržaškem filmskem festivalu, na začetku maja pa so ga prikazali tudi na 19. festivalu južno vzhodnega evropskega filma (SEEfest), ki občinstvu v Los Angelesu predstavlja filmsko in kulturno raznovrstnost 20 držav iz Balkana in Kavkaza.

Film, katerega scenarij temelji na eseju enega najvidnejših slovenskih pisateljev Draga Jančarja, je posnet v treh jezikih – slovenščini, italijanščini in angleščini. Popelje nas v Trst na začetek 20. stoletja, ko se štirje podjetniki pod vodstvom takrat še neznanega dublinskega učitelja Jamesa Joycea odločijo odpreti prvi irski kino – Cinema Volta, ki se nahaja na Mary Street v središču mesta. Dva tržaška igralca, Danjiel Malalan in Nikla Petruška Panizon, oživljata dejstva in like, ki so sodelovali v tej pustolovščini. V tej dokumentarni fikciji Martin Turk raziskuje zgodovino Cinema Volte in se pokloni svojemu rojstnemu mestu Trstu.

Po projekciji se je občinstvo imelo privilegij tudi vključiti v živahno razpravo z režiserjem in scenaristom filma Martinom Turkom.

Joyce se je rodil v Dublinu 2. februarja 1882, februarja 1922 pa je izšel njegov najbolj znani roman Ulikses. Pisati ga je začel v Trstu, kjer je živel več kot desetletje in kjer so mu posvetili muzej.

Film je nastal v produkciji Fabula ter koprodukciji RTV Slovenija, Incipit film, Planet Korda Pictures, Filmske komisije in regionalnega AV sklada Furlanije – Julijske krajine ter s finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra.