Izšel je Scenaristični vodnik

29. november 2023
Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je izdalo Scenaristični vodnik v spletni obliki. V njem so napotki, kako pravilno oblikovati scenarij ter sebi in filmski ekipi poenostaviti življenje.

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk in vanj vključena scenaristična sekcija je izdalo Scenaristični vodnik, namenjen splošni uporabi vsem, ki jih zanima scenaristika. Gre za kratek, zgoščen scenaristični vodnik, ki bo v pomoč tako profesionalcem kot ljubiteljem, delujočim na področju scenaristike oziroma filmske produkcije. Na enem mestu so zbrali odgovore na večino vprašanj, ki si jih zastavljajo pisci scenarijev, ko se soočajo s profesionalnim okoljem in  prijavami, ki morajo ustrezati dogovorjenim strokovnim standardom.

Obenem je vodnik tudi pojmovnik najpogosteje uporabljenih izrazov s kratkimi razlagami in primeri. Vsebuje še tehnične nasvete glede oblike dokumentov, črkovne vrste in uporabe scenarističnih programov, shranjevanja, pošiljanja in priprave na produkcijo ter odgovore na najpogostejša vprašanja s tega področja.

»Vodnik ne vsebuje receptov za pisanje kino uspešnic ali za lov na leve, medvede, leoparde, za sekanje palm, osvajanje vesen in oskarjev, za kritiške slavospeve in kar je še tihih želja nas, ki pišemo scenarije. Verjamemo pa, da bo v pomoč pri običajnih zagatah pred in med pisanjem ali po njem, pri urejanju in pošiljanju,« so pristavili navdihnjeni pisci priročnika, ki bo, tako upajo, kmalu izšel tudi v tiskani obliki.

Do Scenarističnega vodnika lahko brezplačno dostopate na spodnji povezavi.

Priloge

Povezane novice