Animirani film Hobotnica banana mišmaš na Animateki in v Galeriji Kresija

27. november 2023
Kratki animirani film z naslovom Hobotnica banana mišmaš je drugi avtorski film režiserke, animatorke in ilustratorke Milanke Fabjančič, ki bo slovensko premiero doživel jutri v tekmovalnem programu Animateke. V Galeriji Kresija pa bo na ogled razstava o zakulisju nastajanja filma.

Milanka Fabjančič s kratkim filmom Hobotnica banana mišmaš, v tehniki 2D animacije, vabi na iskrivo in živahno pustolovščino skozi življenjsko pot Mile in Mare. Gre za toplo zgodbo o dveh junakinjah, katerih razmerje je grajeno na resničnem odnosu avtorice s svojo sestro ter najtesnejšimi prijateljicami. Zgodba vsebuje elemente znanstvene fantastike, ki se prepletajo z občutki nostalgije in hkrati referencami na družbeno sedanjost. Prepoznavna avtorska ilustracija Milanke Fabjančič zaživi v animiranih podobah in po besedah avtorice poda zgodbo, ki poudarja »veselje do življenja in igrivost, kljub tisoč in eni prepreki.«

Eno glavnih vlog v filmu ima tudi avtorska glasba Tea Collorija in Matije Krečiča, ki sta ustvarjala vzporedno z risanjem filma; avtorica in glasbenika so si podajali iztočnice ter tako skupaj gradili atmosfero in ritem filma.

Po mednarodni premieri filma na italijanskem festivalu animiranega filma Piccolo festival dell'animazione, sledi nacionalna premiera v tekmovalnem programu jubilejne 20. izdaje Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Film je tudi del programa mreže festivalov animiranega filma (AFN) That’s What She Said, ki je posvečen projektom ženskih ustvarjalk. Programski selektorji v projektih prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma. Izbor obsega edinstvene zabavne, pa tudi temačne zgodbe, ustvarjene v različnih tehnikah animacije.

Ostali sodelavci pri filmu so montažerka Iva Kraljević, oblikovalec zvoka Julij Zornik, producent Kolja Saksida in koproducentka Tanja Prinčič. Film je nastal v produkciji ZVVIKS in koprodukciji Radiotelevizije Slovenija, s podporo Slovenskega filmskega centra in Filmskega studia Viba film Ljubljana. Distributer filma je priznana hrvaška distribucija Bonobofilm.

Razstava Hobotnica banana mišmaš

Razstava Hobotnica banana mišmaš bo na ogled med 28. novembrom in 18. decembrom v Galeriji Kresija in bo obiskovalca popeljala v zakulisje nastajanja istoimenskega filma. Hkrati razstava deluje kot samostojna izkušnja, ki v razstavni prostor Galerije Kresija prenese osrednje občutje filma – sentimentalno in duhovito anatomijo prijateljskega odnosa med dvema ženskama, Milo in Maro. Skozi preplet risbe, ilustracije, animiranega filma, prostorske postavitve in družabne igre osvetli pomen medčloveške topline in globokih odnosov, buri domišljijo ter skozi dolgi in raznoliki življenji dveh žensk nastavlja zrcalo minevanju časa. Avtorica sama večkrat pravi, da »kdor riše, gnete resničnost« – s temi besedami vabi v svoj risani svet poln majhnih radosti, igre in spominov.

Odprtje razstave bo v torek, 28. novembra, ob 18. uri, v soboto, 2. decembra, ob 14. uri, pa bo organizirano vodstvo po razstavi z avtorico Milanko Fabjančič.

Milanka Fabjančič je akademska slikarka, ki ustvarja na področju ilustracije, oblikovanja in animacije. Njen profesionalni prvenec, kratki animirani film Liliana (2019), je prejel vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma Portorož in imel uspešno mednarodno festivalsko pot. Milanka je glavna animatorka francoske serije Pastish (2022) in ilustratorka številnih priznanih in nagrajenih slovenskih knjig.

Na jubilejni 20. Animateki bo sicer skupaj na ogled 13 slovenskih kratkih animiranih filmov. Med njimi Boles Špele Čadež, ki je poleg številnih mednarodnih nagrad prejel tudi nagrado občinstva Animateke 2013, pa novi del serije Maček Muri: ples v režiji Jerneja Žmitka, plesala bosta tudi Tine in Bine, tigrasta komarja: Tango v režiji Grege Mastnaka - vse omenjene filme je finančno podprl Slovenski filmski center.