Program ReActing as a Star na Bledu

12. junij 2023
Druga izvedba mednarodnega programa ReActing as a Star na Bledu združuje igralce in režiserje iz regije s svetovno priznanimi casting agenti.

Medtem ko je te dni Kranjski igralski filmski festival Krafft v polnem zagonu, se bo od 15. do 17. junija na Bledu odvijal še poseben mednarodni program Reacting as a Star, ki bo regijske filmske igralce, igralke, režiserje in režiserke povezal z evropskimi casting agenti oziroma vodjami igralskih zasedb in zastopniki igralcev, kot sta Cassandra Han (Skrito življenje, Izzivalca) in Jeremy Zimmermann (Robin Hood – princ tatov, Tár).

Dogodek deluje pod geslom »igraj lokalno, deluj mednarodno« in je namenjen navezovanju stikov, iskanju poslovnih priložnosti ter širjenju znanja. Tridnevnega dogodka na Bledu se bo udeležilo 19 nadarjenih in priznanih igralcev iz regije. Med njimi so tudi trije slovenski Nika Rozman, Blaž Setnikar in Anuša Kodelja, med režiserji pa se bo programa udeležil Damjan Kozole. Osrednja gostja dogodka bo srbska igralka Branka Katić, ki bo na posebni mentorski delavnici mladim kolegom predala svoje bogate igralske izkušnje.

Program ReActing as a Star je nastal na pobudo Slovenskega filmskega centra in producenta dogodka Secret Arts Cinema, ter v sodelovanju s filmskimi centri iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore ter programom Sarajevskega filmskega festivala za usposabljanje in pridobivanje veščin CineLink Industry Days, Evropsko filmsko akademijo, mrežo International Casting Directors Network in platformo Filmmakers.eu.

Letos je Reacting as a Star dobil posebno mednarodno priznanje, saj mu je Evropska filmska akademija (EFA) podelila znak »Knowledge Sharing Label« - znak, ki ga EFA podeljuje izbranim projektom, ki dvigujejo znanje in kompetence znotraj avdiovizualnega sektorja.

 

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je ob tej priložnosti povedala:

»Veseli me, da smo ustvarili projekt ReActing as a Star, ki v Slovenijo pripelje številne filmske igralce iz regije, pa tudi uveljavljene vodje igralskih zasedb in zastopnike igralcev. V sodelovanju s filmskimi centri iz regije podpiramo ta projekt s skupnim ciljem, da bi okrepili sodelovanje naših igralcev v filmskih produkcijah in jim tako zagotovili priložnosti za večjo prepoznavnost tako v naši regiji kot v tujini. S programom ReActing as a Star je Slovenija dobila mednarodno priznan dogodek, ki je pomemben tako za slovensko filmsko industrijo kot tudi za celotno regijo, kjer naši filmski ustvarjalci sodelujejo v številnih koprodukcijah.«

 

Mladi igralci se predstavljajo

Skupino znanih in izkušenih igralk in igralcev bodo zastopali Nika Rozman in Blaž Setnikar iz Slovenije, Borka Tomović in Radovan Vujović iz Srbije, Tihana Ćulafić in Petar Burić iz Črne gore, Iva Mihalić in Slavko Sobin iz Hrvaške, Amila Terzimehić in Boris Ler iz Bosne in Hercegovine ter Nataša Petrović in Dimitar Gjorgjievski iz Severne Makedonije.

Poleg tega se bo programu pridružilo tudi sedem mladih regionalnih igralcev in igralk iz programa Talents Sarajevo Acting Studio: Anita Ognjanović, Anuša Kodelja, Luna Pilić, Mira Janjetović, Marija Labudović, Nebojša Rako in Dino Bajrović.

 

V znamenju druženja, predstavitev, predavanj in okroglih miz

Druga izvedba ReActing as a Star se bo začela 15. junija s pogovorom s srbsko igralko Branko Katić. Branka Katić je ena redkih igralk iz regije, ki niza gledališke, televizijske in filmske uspehe tako na domačem kot mednarodnem prizorišču. Sodelovala je s priznanimi režiserji, kot so Peter Kosminsky, Michael Radford, Anthony Minghella, Michael Mann in Sally Potter. Filmsko platno si je delila z uglednimi igralci, kot so Javier Bardem, Johnny Depp, Christian Bale, Tim Spall, Romain Duris, Jason Schwartzman in Sarah Lancashire.

Pogovor in okrogle mize bodo odprti za javnost, prav tako pa tudi predstavitev, 16. junija, na kateri bodo mladi igralci predstavili svoje portfelje regionalnim medijem.

Ta dan se bosta odvili dve okrogli mizi s priznanimi gosti. Prva bo posvečena predstavitvi dela casting agentov, torej zastopnikov igralcev in vodij igralskih zasedb. Pogovor bo vodila Timka Grin, predsednica mreže International Casting Directors Network (ICDN) in izkušena vodja igralske zasedbe, ki je sodelovala s filmskimi ustvarjalci, kot so brata Dardenne, Jean-Luc Godard, Danis Tanović, Aida Begić, Jasmila Žbanić in mnogi drugi.

Na drugi okrogli mizi, ki jo bo vodil filmski strokovnjak Nebojša Jovanović, pa bodo sodelovali priznani filmski režiserji: Dubravka Turić iz Hrvaške, Damjan Kozole iz Slovenije in Srdan Golubović iz Srbije.

V okviru mednarodnega programa na Bledu bosta 17. junija potekali tudi dve delavnici casting agentov. Prvo bo vodila Cassandra Han, ki v karieri posebno pozornost namenja pretakanju talentov med nemškim, italijanskim, britanskim in ameriškim trgom. Med drugim je sodelovala pri filmu Jamesa Mangolda Izzivalca, ki je prejel oskarja, ter filmih Skrito življenje Terrenca Malicka in 8 1/4 Oskarja Roehlerja.

Drugo bo vodil Jeremy Zimmermann, eden vodilnih casting agentov iz Velike Britanije, ki je sodeloval z uglednimi režiserji, kot so Todd Field, Ron Howard, Guillermo del Toro, Bille August, Giuseppe Tornatore, Isabel Coixet, Peter Yates, John Schlesinger, Ridley Scott, Bruce Beresford, Neil Marshall in Sir Richard Attenborough. V njegovi filmografiji so filmi Luna, V ljubezni in vojni, Otroci swinga, Vrbji škrat, Robin Hood – princ tatov, Blade II, Africa United, Hidalgo, Psst! ... Nikomur niti besede, Hellboy in nazadnje za oskarja nominirani Tár.

 

Tina Hajon, vodja Secret Arts Cinema in pobudnica projekta ReActing, je ob bok druge izvedbe Reacting as a Star dodala:

»V veliko čast nam je, da so naši regionalni in evropski kolegi prepoznali pomen tega projekta, in z veseljem sporočamo, da je program ReActing as a Star prejel znak Evropske filmske akademije za izmenjavo znanja kot izjemen program usposabljanja v Evropi. Letos bomo gostili izbrane igralke in igralce iz regije ter jim dali priložnost, da se srečajo s priznanimi regionalnimi filmskimi režiserji in sodelujejo z odličnimi vodji igralske zasedbe, kot sta Cassandra Han in Jeremy Zimmermann. ReActing as a Star bo znova pomembno stičišče, kjer se bodo igralci lahko srečali in odkrito razpravljali o temah, ki so zanje pomembne.«

 

Uspešna lanska izvedba

Mednarodni program ReActing as a Star je bil prvič organiziran lani, ko se je vodjem igralske zasedbe in zastopnikom igralcev predstavilo 20 igralcev iz regije.

Lanska izvedba programa je bila uspešna in bogata ter je vključevala predavanja in delavnice, ki so jih vodili režiserka Teona Mitevska, igralca Leon Lučev in Jelena Graovac Lučev ter Nathalie Chéron, ki je vodja igralske zasedbe Luca Bessona. Poleg tega so se na dogodku predstavili hrvaški režiser Dalibor Matanić, Yngvill Kolset Haga, vodja igralske zasedbe za film Joachima Trierja Najbolj grozen človek na svetu in Ita O’Brien, oblikovalka giba in koordinatorka intimnih prizorov za film, televizijo in gledališče.

 

Vir: Slovenski filmski center

Foto: Arhiv Reacting as a Star

Priloge

Povezane novice