Slovenski igralci in igralke na evropski platformi e-TALENTA

31. marec 2023
Slovenski igralci in igralke bodo odslej gotovo vidneje prisotni v mednarodnem prostoru, saj se bodo v okviru Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) odslej predstavljali na platformi e-TALENTA.

V to spletno platformo je vključenih 60.000 profesionalnih igralcev in 3000 kasting direktorjev, producentov in režiserjev z vsega sveta. Kot orodje pa jo pri svojem delu uporablja tudi okoli 2000 agentov in managerjev.

Ideja za e-TALENTO se je leta 2007 porodila priznani italijansko-nemški kasting direktorici Beatrice Kruger, ki je z njo želela povezati poklicne igralce, igralke, agente in igralske šole z vodjami kastingov, produkcijskimi hišami, režiserji in mentorji igre po vsem svetu. Mednarodna večjezična platforma za kasting danes povezuje profesionalne filmske ustvarjalce in igralske talente iz vse Evrope.

Platforma strokovnjakom za kasting nudi pregledno bazo igralcev in igralk v določeni državi in tako omogoča povezovanje na mednarodni ravni. Igralcem, igralkam in agentom, agentkam omogoča, da se proaktivno predstavijo. Obenem pa e-TALENTA z inovativno tehnologijo zagotavlja nemoten ustvarjalen in pregleden postopek kastinga.

Dobrodošlico slovenskim igralkam in igralcem so na spletni strani (ki je po novem dostopna tudi v slovenščini) zaželeli z besedami:

»Ali ste vedeli, da v Sloveniji deluje približno 350 poklicnih igralk in igralcev? Večina med njimi tekoče govori več jezikov. Za vas smo pripravili izbor nekaterih zanimivih profilov. Zahvaljujemo se Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) za odlično sodelovanje.«

Dobrobit je obojestranska, saj prisotnost na platformi e-TALENTA pomeni pomembno umestitev slovenskih filmskih in AV igralcev v mednarodni prostor.

DSI se je na spletni strani predstavilo s pozdravnim videom, v katerem so Maja Sever, Jurij Drevenšek, Nika Rozman, Saša Tabaković, Branko Završan in Mojca Fatur spregovorili o kvalitetah slovenskih igralcev in igralk pa tudi o lepotah naše dežele in o prizadevanjih društva za boljše pogoje dela v tem filmskem poklicu.