Premiera slovenskega filma Smučarske sanje v Kinodvoru

24. januar 2023
Premiera filma bo v ponedeljek, 30. januarja ob 20. uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali celovečerni dokumentarni film Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler. Premiera filma bo v ponedeljek, 30. januarja ob 20. uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.

Dokumentarec slovenske režiserke spremlja tri afganistanska dekleta, ki sanjajo, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. A ko prispejo v Evropo na intenzivni trening, se začnejo njihove sanje razblinjati …

Scenarij za film so napisali režiserka ter Iza Strehar in Boštjan Virc. Film je imel lani marca svetovno premiero na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma v Solunu.

Režiserka o svojem filmu pravi: »Ko smo se pred leti začeli prijavljati na razpise, je bila predvidena zgodba seveda drugačna. Film s srečnim koncem in politično korektno zgodbo o uspehu, ki bi zadostil mednarodnim festivalskim željam. A ko sem našla punce, se je perspektiva hitro obrnila. Poskusila sem ujeti glas njihove kulture in njihov pogled na nas, kako Afganistanci dojemajo našo belsko ‘dobrosrčnost’ in dobrodelnost. Smo res tako dobri, kot se vidimo sami? To srečanje dveh izrazito različnih kultur in načinov razmišljanja je bilo za vso ekipo burna izkušnja in vsekakor smo tudi za filmsko kamero izkusili potovanje, ki bi si zaslužilo svoj film. /…/ Sanje afganistanskih deklet so univerzalne in se je z njimi preprosto identificirati, njihova kultura pa je veliko bolj zapletena in z drugih vidikov pogosto težko razumljiva. Film ne obsoja in ne zavzema nobene strani, ampak ponuja vpogled v čustveno nepredvidljivo potovanje smučarskih sanj.«

Matic Majcen pa je za Večer napisal: »Celovečerni film Smučarske sanje dokumentaristke Haidy Kancler lahko brez težav označimo za še en pomemben prispevek k trenutnemu valu kakovostnih filmov slovenskih režiserk.« Prav tako ga je označil za najboljši slovenski film preteklega leta.

Smučarke so: Zakia Mohammadi, Fariba Ahmadi, Fatima Nazari, Ana Tasič in Ines Vrabič. Film se je snemal v Afganistanu, Sloveniji, Avstriji in na Finskem. Producent filma je Boštjan Virc iz produkcijske hiše Studio Virc. Pri filmu sodelujejo še direktorica fotografije Heini Mäntylä, glasba Victor Gangl, montažerja Matthias Gugler in Haidy Kancler, zvok sta oblikovala Julij Zornik in Samo Jurca.

Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija, Flair Film iz Avstrije in Kinocompany iz Finske. Sofinancirali so ga: Slovenski filmski center, Avstrijski filmski inštitut, FISA Avstrija, Cine Tirolska filmska komisija, Finska filmska fundacija, YLE Finska, Al Jazeera in Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

Povezane novice