LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča prihaja v redno distribucijo

06. december 2022
Slavnostna predpremiera filma je bila v sklopu projekta Naši filmi doma, v sklopu 33. festivala Liffe v Cankarjevem domu.

Po svetovni premieri dokumentarnega filma LGBT_SLO_1984 režiserja Borisa Petkoviča v Beogradu na filmskem festivalu Merlinka Klasik, v okviru dogodka EuroPride 2022 – prvega EuroPrida v jugovzhodni Evropi, film nadaljuje svojo mednarodno festivalsko pot. Tako bo 10. decembra, prav tako v sklopu Merlinka Klasik festivala, prikazan v Novem Sadu, 13. decembra pa v Helsinkih na Finskem, v sklopu festivala evropskega filma, ki ga organizirata predstavništvo Evropske komisije in Evropski parlament. Tema tednov evropskega filma v Helsinkih, ki bo potekal od 9. do 18. decembra, je solidarnost in človekove pravice, v program pa so uvrstili 23 filmov iz Evropske unije in častno gostjo festivala Ukrajino. Od dokumentarcev, ki odpirajo oči, do srh parajočih dram veliko filmov rezultira sodelovanje med državami in predanega čezmejnega dela. Številni filmi v festivalskem programu so prejeli prestižne nagrade v svojih državah in v tujini.

Petkovičev film 10. decembra odpira tudi letošnji 38. festival LGBT filma v Ljubljani, na ogled bo tudi v Kopru, Ptuju, Mariboru, Slovenj Gradcu, Idriji, Bistrici ob Sotli in Trstu. Sočasno s festivalom film 18. decembra začenja tudi redno distribucijsko pot v ljubljanskem Kinodvoru.

Arhivsko-dokumentaristični pogled na slovensko gejevsko, lezbično, biseksualno in transspolno sceno ter pripadajoče organizacije, ki so s svojo prodornostjo sooblikovale širši družbeni prostor še v nekdanji Jugoslaviji. V filmu med drugim lahko spremljamo Daria Serevala (Borghesia), Natašo Sukič, Suzano Tratnik, Braneta Mozetiča, Mitja Blažiča, Tatjano Greif, Romana Kuharja, Miho Lobnika in mnoge druge.

Petkovič se podpisuje tudi pod scenarij filma, direktorica fotografije je Lea Aymard, avtor glasbe je Aldo Ivančić, glavni animator je Nuka Horvat, montažerja sta režiser in Kristian Božak Kavčič, oblikovalca zvoka sta Julij Zornik in Peter Žerovnik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Zavod Kineki, producenta filma sta Mirella Habr in Boris Petkovič. Koproducenta sta Katapult in RTV Slovenija. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Slavnostna predpremiera filma je bila v sklopu projekta Naši filmi doma, v sklopu 33. festivala Liffe v Cankarjevem domu.

Napovednik filma LGBT_SLO_1984 je dostopen na tej povezavi.

Povezane novice