Liliana, retrofuturistični 2D animirani prvenec Milanke Fabjančič na ogled na Vimeo

17. november 2022
Film Liliana je leta 2019 na Festivalu slovenskega filma prejel prvo nagrado – vesno za najboljši animirani film.

Mlada Liliana je simbol skromnosti, predanosti in dela. Te njene lastnosti krepi notranja želja po izpolnitvi zastavljenega cilja. Poetična pripoved brez časa in kraja nas v marsičem spominja na nostalgično preteklost.

https://vimeo.com/771471790 

Film Liliana je bil premierno prikazan na Festivalu slovenskega filma 2019, kjer je prejel prvo nagrado – vesno za najboljši animirani film. V nadaljnji festivalski poti, je film obiskal številne domače in mednarodne filmske festivale, med njimi Animafest Zagreb (HR), Encounters Film Festival (GB) and Sapporo International Short Film Festival (JP). Film je prejel nagrado Creative Innovation in Animation Award (International Filmmaker Festival of New York, ZDA) in stanovsko nagrad DSAF za najboljšo likovno zasnovo.

Lina Dinkla, koordinatorica posebnih programov festivala DOK Leipzig – International Leipzig Festival for Documentary and Animated Film (Nemčija) je o filmu zapisala: Skozi nostalgijo in čustvenost nas film popelje v preteklost. Ugledna ilustratorka Milanka Fabjančič s pomočjo sepije in pastelnih risb oživi čudežno zgodbo o marljivi in nežni tovarniški delavki Liliani. Vsak večer si Liliana sname sijočo ogrlico, vsako jutro si jo znova nadene. Čez dan ostaja skrivnost njene nežnosti skrita v njenem srcu.

Milanka Fabjančič je akademska slikarka s širokim kreativnim poljem delovanja, ki sega vse od knjižnih ilustracij do grafičnih podob in animacije. Dela kot režiserka, animatorka in ilustratorka ter poučuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (Univerza v Ljubljani) in Akademiji umetnosti (Univerza v Novi Gorici).

Produkcijska hiša ZVVIKS z veseljem napoveduje nadaljevanje uspešnega sodelovanja z Milanko Fabjančič, saj je v produkciji njen naslednji avtorski projekt, kratki animirani film Pospravi hobotnico, tu je banana. Zgodba bo skozi značilno avtorsko risbo Milanke Fabjančič gledalca popeljala na živahno in iskrivo pot skozi življenje, ki slavi prijateljstvo in sestrstvo. Producent filma je ZVVIKS, koproducent RTV Slovenija, film nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Sporočilo za javnost so pripravili v Zavodu ZVVIKS.