Slovenski animirani film v fokusu na Dok Leipzig

13. oktober 2022
Slovenija bo imela prav poseben program na festivalu, kjer se skupno predstavlja 255 filmov iz 55 držav.

Mednarodni festival dokumentarnega in animiranega filma Dok Leipzig bo potekal od 17. do 23. oktobra. Letos bo v fokusu slovenski animirani film z naslovom Osvajanje poetičnega prostora – slovenska animacija. Slovenija bo imela prav poseben program na festivalu, kjer se skupno predstavlja 255 filmov iz 55 držav. Kot so zapisali na spletni strani festivala je: »Od preloma tisočletja slovenska animirana filmska umetnost doživela izjemen vzpon. Programi financiranja omogočajo in spodbujajo novo generacijo ustvarjalk in ustvarjalcev animiranih filmov, da uresničijo svoje poetične, izvirne vizije ter pustijo prepoznavne sledi v filmskem svetu. Spremljamo jih, navdušeni in navdihnjeni.«

SKICA Berlin - Slovenski kulturni center Berlin je glavni podpornik slovenske udeležbe, kurator je Igor Prassel.
Občinstvo si bo v četrtek, 20. oktobra, od 14.30 do 17.30 na festivalu lahko ogledalo 19 animiranih kratkih filmov, naslednji dan bo Špela Čadež imela mojstrski tečaj. Kot piše na festivalski spletni strani, bo slovenska režiserka, «ponudila vpogled v svoj značilni slog prisluškovanja resničnosti, da bi iz nje izluščila zgodbe in like ter zanje ustvarila animirane poetične prostore.« Špela Čadež je svetovno priznana ustvarjalka animiranega filma, ki že leta kot umetnica in producentka prispeva k vitalnosti in mednarodni prepoznavnosti slovenske animacije, so še zapisali organizatorji.

Poleg slovenskih filmov v fokusu se je v tekmovalni program za nagrado občinstva uvrstil še  O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr., v otroški program pa otroški animirani film Mišja hiša režiserja Timona Lederja.

V sklopu slovenskega animiranega filma v fokusu bo na ogled 8 kratkih animiranih filmov režiserke Špele Čadež, in sicer: napovednik za »Far East« filmski festival, Zasukanec, večkrat nagrajeni Boles, Nočna ptica in Steakhouse, kratki animirani video film Oranžna je nova črna - na kratko, Zadnja minuta in Ljubezen je bolezen.

Prikazana bosta tudi 2 večkrat nagrajena kratka animirana filma režiserja Dušana Kastelica; Celica in Čikorja an' kafe. Sledijo še: animirana TV epizoda režiserja Gregorja Mastnaka Bizgeci: češnje, Slovo režiserja Leona Vidmarja, študijska projekta Kar slišim, že vem režiserja Darka Masneca in Kurent režiserja Mihe Reja, Poljubi mehka me radirka režiserja Zvonka Čoha, Liliana režiserke Milanke Fabjančič, prvi slovenski animirani vestern Wanted režiserja Borisa Dolenca, Vojna besed ali spoštljiva tišina režiserja Lea Černica ter Podlasica režiserja Timona Lederja.

V petek, 21. oktobra, SKICA Berlin - Slovenski kulturni center Berlin s partnerji AG Animations film, Nemškim inštitutom za animacijo (DIAF) in Swiss Animation organizira sprejem za vse udeležence.

Skupaj si bo festivalsko občinstvo tako ogledalo 21 kratkih slovenskih animiranih filmov, večina njih je bila finančno podprta s strani Slovenskega filmskega centra.