Dve nagradi za dokumentarni film Iskre v času – svetovni računalniški podvig

19. september 2022
Film je prejel glavno nagrado žirije, režiser filma Jurij Gruden pa je prejel tudi nagrado za najboljšo režijo.

Na pravkar končanem festivalu zgodovinskega filma na Hrvaškem, ki je potekal od 13. do 17. septembra na Reki, je slovenski dokumentarni film Iskre v času - svetovni računalniški podvig prejel kar dve nagradi.

Film je na festivalu prejel glavno nagrado žirije, režiser filma Jurij Gruden pa je prejel tudi nagrado za najboljšo režijo.

Žirija je ob tem zapisala, da bi bila lahko "zgodba filma prikazana na mnogo načinov, a tako, kot jo je povedal Jurij Gruden predvsem veliko pove o njem samem: je polna ljubezni, humorja in zavedanja o kompleksnosti življenja". Ob nagradi za najboljšo režijo pa je dodala tudi, da je ta "neznana, a pomembna zgodba o sanjačih, ki so sredi ničesar postavili eno najuspešnejših podjetij, pokazana z izvrsnim humorjem, močnimi protagonisti in odlično grafično animacijo."

Iskre v času – svetovni računalniški podvig pripoveduje o vrtoglavem vzponu in padcu slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta, ki se na vrhuncu hladne vojne znajde v zakulisju političnih spletk in bitk tajnih služb.

Pri filmu so sodelovali: direktor fotografije Radovan Čok, montažer Miloš Kalusek, oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producentka filma je Ida Weiss, iz produkcijske hiše Senca Studio. Koproducenta sta RTV Slovenija in AVI Film, v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.