Novi kratki film Jana Cvitkoviča premierno na festivalu v Nemčiji

12. september 2022
V Sloveniji ga bodo premierno predstavili oktobra na 25. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Na nemškem filmskem festivalu Oldenburg bo v četrtek svetovno premiero doživel novi kratki film Jana Cvitkoviča A ti mene vidiš? Po oceni filmske kritičarke Benedicte Prot je film "mojstrska in prisrčna hvalnica ženstvenosti". V Sloveniji ga bodo premierno predstavili oktobra na 25. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Film A ti mene vidiš? je nastal v produkciji produkcijske hiše Solsticij. Prinaša zgodbo o ljubezni, krivdi, nasilju, o ženski, drevesu in sekiri ter o trenutku, ko je naposled mogoče izreči: "Ženska je opravila svoje. Svet jo objame," piše v sporočilu za javnost.

V njem so zaigrali Irena Kovačević, Mala Cvitkovič, Miha Košec, Medea Novak, Primož Pirnat in Marjuta Slamič. Direktor fotografije je bil Jure Černec.

Filmski festival v Oldenburgu v deželi Spodnja Saška, kjer bo film doživel svetovno premiero, poteka od leta 1994. Značilna zanj sta svobodomiselnost in odkrivanje novih talentov, pri čemer vsakokrat ponudi nabor premier in izvirnih neodvisnih produkcij. Na njem so prikazali nemške premiere filmov zvenečih imen, kot so Darren Aronofsky, Brian De Palma, Steven Soderbergh, Michael Polish, Johnnie To, Chan-wook Park in Takeshi Kitano.

Kot še piše v sporočilu, gre za enega najbolj samosvojih festivalov v Evropi, ki ga vodnik Ultimate Film Festival uvršča med pet najboljših filmskih festivalov na svetu, tudi zaradi nekonvencionalnih zamisli in pristopov zunaj uhojenih poti. Revije Variety, Hollywood Reporter in Screen International pa so ga označile za evropski Sundance.

Cvitkovič, ki je podpisal režijo in scenarij, je pojasnil, da sta ga na festival po ogledu filma povabila njegov direktor Torsten Neumann in njegova partnerica, kanadsko-ameriška igralka Deborah Kara Unger.

Slovenska premiera filma bo na 25. Festivalu slovenskega filma, ki bo med 25. in 30. oktobrom v Portorožu.

Projekt je nastal s podporo tehničnih uslug Filmskega studia Viba film, sofinanciral ga je Slovenski filmski center. Producentka je bila Slađana Vide, koproducent pa Studio Arkadena.

Vir: Slovenska tiskovna agencija