Slovenija je država partnerica pri prvi ediciji hrvaškega festivala »Kratkega metra« v Novigradu

08. september 2022
Osem kratkih filmov in ena mojstrska delavnica.

 »Istrani so nas prepričali, da se jim pridružimo!«, je eden od sloganov prva edicije mednarodnega festivala kratkih filmov v hrvaški Istri. Festival bo potekal od 16. do 18. septembra v Novigradu, država partnerica je Slovenija. Kot so uvodoma zapisali na festivalski spletni strani je: »Novigradski festival kratkega filma najmlajši mednarodni festival na Hrvaškem in edini festival v Istrski županiji, ki prikazuje samo kratke filme. Poleg bogatega programa, ki ga sestavljajo filmi iz regije in tujine ter od igranih do kratkih animiranih filmov, bodo javnosti na voljo tudi brezplačne delavnice in različna izobraževanja. Festival nagrajuje najboljši film po izboru občinstva v regionalni konkurenci in najboljši film po izboru občinstva v mednarodni konkurenci. Cilj festivala je izboljšati in promovirati kinematografsko umetnost kratkih filmov ter predstaviti vsa dragocena neodvisna dela, ki ne najdejo mesta v komercialni distribuciji hrvaške in mednarodne kinematografije.«

Prvi dan bo v glavnem programu na sporedu kratki igrani film Raj v režiji Mitja Ličena in Sonje Prosenc. Ana in Lars na jadranskem otoku preživljata svoje poletne počitnice. Videti je, kot da sta v raju, dokler nepričakovano srečanje ne postavi njunega odnosa na preizkušnjo in ju prisili, da na novo razmislita o tem, kar želita eden od drugega. V glavnih vlogah nastopata Judita Franković Brdar in Matej Puc. Raj je bil najboljši kratki film na 22. Festivalu slovenskega filma, na festivalu K3 v Beljaku pa je leta 2019 prejel nagrado posebne omembe žirije. Film je nastal v produkcijski hiši Monoo in koprodukciji Wolfgang in Dolly iz hrvaške.

V družinskem programu pa bo na ogled kratki animirani film Spacapufi v režiji Jaka Ivanca. V čarobno pisani goščavi se spacapufi nažirajo s slastnimi žižami. Ko nekega dne z grozo ugotovijo, da so vsa drevesa do konca obrali, se odpravijo iskat nove sadeže. Na poti se spoprijateljijo s Pajkom, ta pa jih odpelje do bujnega žižjega vrta. Scenarij sta napisala režiser in Nina Ivančič. Glasove v filmu so posodili: Jernej Kuntner, Katja Šoltes, Lotos Vincenc Šparovec in Vesna Pernarčič. Producent filma je Strup produkcija.

V soboto, drugi dan festivala, je v glavnem programu čas za Slovenijo. Predstavilo se bo 5 kratkih filmov iz leta 2021, in sicer: igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, animirani film Steakhouse animatorke in režiserke Špele Čadež, igrani študijski projekt Otava režiserke Lane Bregar in drama Soseda režiserja Juša Hrastnika, prav tako študijski projekt.

Film Sestre je lani zmagal na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za kratki film, med drugim je prejel tudi glavno nagrado na švicarskem festivalu Castellinaria. Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja. V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič. Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket.

Večkrat nagrajeni film Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, ki je letos s strani Mestne občine Ljubljana prejel Župančičevo nagrado za dveletno ustvarjanje. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc. Francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency.

Prav tako večkrat nagrajeni film Steakhouse letošnje prejemnice Prešernovega sklada subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar pripoveduje o Loti, ki leži v visoki travi, z mislimi zakopana v spomine na mamo. Babica jo pokliče in že jo obkroža realnost kmetije. V filmu igrata Tara Krvina in Draga Potočnjak, film je nastal pod okriljem Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Film Soseda je zgodba o dveh upokojenih sosedih. Oba, Mira in Andrej, živita sama. Čeprav sta osamljena, nimata medsebojnih stikov, saj sta sprta. Drug drugemu nagajata na različne načine. Preobrat se zgodi, ko Mira zboli. Andrej se zave, da bo morda ostal sam, zato začne razmišljati drugače. V filmu igrajo Pavle Ravnohrib, Bernarda Oman, Nejc Remškar, Andreja Prek in Nika Manevski. Tudi ta film je nastal pod okriljem Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

V družinskem programu pa bo isti dan na ogled otroški animirani film Mišja hiša režiserja Timona Lederja. Mišek se ujame v star kolut sira. Med požrešnim glodanjem mehke sredice pozabi na sestradanega prijatelja zunaj. Mačka pa čaka. Glasove likom sta posodila Mojca Fatur in Jurij Zrnec, producent filma je produkcijska hiša Invida. Film je nastal v produkciji Invide in koprodukciji slovenskega Zavoda Dagiba in hrvaškega Jaka Produkcija.

Deželo partnerico in njen avtorski potencial bo predstavljal tudi animator in režiser Kolja Saksida, ki  bo v sklopu festivala izvedel mojstrsko delavnico o svoji animirani seriji Koyaa in njenem glavnem liku.

Vse filme in mojstrsko delavnico je sofinanciral Slovenski filmski center.