Slovenski kratki filmi na mednarodnem festivalu animiranega filma Fantoche v Švici

05. september 2022
V program Fokus na Balkan se je uvrstilo 6 slovenskih kratkih animiranih filmov.

Mednarodni festival animiranega filma Fantoche bo potekal od 6. do 11. septembra. V program Fokus na Balkan se je uvrstilo 6 slovenskih kratkih animiranih filmov. Kot so zapisali v uvodu v program, »…kompleksna, polifonična in včasih travmatična preteklost in sedanjost balkanskih držav se odraža tudi v njihovih animiranih filmih.« V petih kuriranih programih festivalski pogled na Balkan preučuje zgodovinski razvoj nacionalnih animiranih scen in najnovejša dela, ki iz tega izhajajo. Prikazana bodo aktualna dela animatorjev in eksperimentalni filmi, ki jih je navdihnila sodobna umetnost. V otroškem programu bodo ob novih filmih na sporedu tudi brezčasne klasike.

Program zgodovinski pregled animacije predstavlja filmske ustvarjalce, ki so pomembno vplivali na animirano sceno v svojih državah – nekateri med njimi so bili tudi mednarodno uspešni. Poljubi mehka me radirka scenarista in režiserja Zvonka Čoha iz leta 1984 je nova kombinacija figurativne risbe, postavljene v klasičen likovni prostor in nadrealističnih vsebin, ki nastanejo s pomočjo metafor in asociacij. Klasične junake animiranih filmov zamenjajo različni gibi konstruiranih in oživljenih figur. Film je leta 1984 na Tednu domačega filma, predhodniku Festivala slovenskega filma, prejel zlato nagrado Metod Badjura za animirani film. Na festivalu si bo občinstvo ogledalo digitalno restavrirano različico filma.

Močvirje režiserja Konija Steinbacherja iz leta 1976 bo prikazano iz filmskega traku. Na obali močvirja sedi Suhi in uživa v branju knjige. Idilo mu kvari Debeli, ki kljub opozorilom Suhega hiti na dno močvirja, kjer vidi neomejen prostor za pravo življenjsko uživanje. Plava proti dnu, toda Suhi ga z vso svojo močjo vleče nazaj in pri tem žrtvuje svoj zaklad - knjige. Tudi ta film je leta 1976 na Tednu domačega filma prejel priznanje Metod Badjura za animirani film, režiser je pred dvema letoma prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo na področju animiranega filma.

Otroški film Puščica režiserja Mikija Mustra je iz leta 1960. Prvošolček dobi za dobro spričevalo lesen lok, a mu z njim ne dovolijo streljati. Razočaran požene v zrak puščico, ta pa se po nesreči zapiči v ženski klobuk v izložbi. Prodajalka je razjarjena, a se kmalu potolaži, ko ugotovi, da so lahko klobuki s puščicami privlačna modna novost. Tudi ta film bo na festivalu prikazan iz filmskega traku. Leta 2015 je režiser prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Vse tri slovenske filmske klasike so nastale v produkciji takratnega edinega slovenskega producenta Viba film, zanje pa ima sedaj pravice Slovenski filmski center.

Otroški program bo poleg klasik prikazal tudi novejše animirane filme za otroke, ki že desetletja dokazujejo svojo stalno aktualnost. Medtem, ko je filmska zabava glavni poudarek, občutljiv način obravnavanja resnih vprašanj odpira tudi številne priložnosti za dialog. V programu bosta na ogled 2 kratki animirani TV epizodi avtorja in režiserja Kolje Sakside, in sicer Spolzko milo iz leta 2019; Koyaa bi si rad umil blatne roke, a s spolzkim milom se umivanje sprevrže v vse kaj drugega. Da bi zadržal milo v rokah, se Koyaa pomeri v žongliranju, umetnostnem drsanju in hokeju. Mu bo uspelo?, ter Plešoče nogavice iz leta 2017. Jutro je, ko Koyoo prebudi zvok budilke. Krokar se ukvarja s klobčičem volne. Koyaa odpre predal, da bi vzel par nogavic, a nogavici oživita! Migljata kot naviti, mu uideta iz rok in poskakujeta po sobi. Skočita v košaro za perilo, Koyaa pa pogumno za njima. Eno uspe ujeti, druga se mu spretno skrije. Koyaa razmišlja in naposled se spomni, kako bo tudi drugo nogavico zvabil iz skrivališča. Obe epizodi sta nastala v produkciji Zavoda ZVVIKS.

V sekciji ženske v balkanski animaciji pa bo na ogled večkrat nagrajeni najnovejši animirani film Steakhouse (2021) režiserke Špele Čadež. Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov? Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta Film. V zadnjih dveh desetletjih so filmske ustvarjalke vse bolj vidno prisotne na balkanski animacijski sceni. Številni njihovi filmi se ukvarjajo s človeško ambivalentnostjo sredi kaosa sodobnih družb, razmišljajo o našem odnosu do narave ter gledajo na svet in vlogo žensk v njem s feministične perspektive.

Poleg teh treh programov sta v Fokusu na Balkan še naslednja dva programa: med umetnostjo in eksperimentom ter novi glasovi. Posebej pa se bo predstavila tudi zagrebška šola za animacijo.