Premiera slovenskega filma Dolina solz v Kinodvoru

02. september 2022
Premiera filma bo v ponedeljek, 5. septembra ob 20.30 uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma. V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali Dolina solz režiserja Boštjana Korbarja. Premiera filma bo v ponedeljek, 5. septembra ob 20.30 uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.

Scenarij za film sta napisala režiser in Matjaž Pikalo. Dolina solz je sinonim za največji moški zapor v Republiki Sloveniji. Medtem ko v jedilnici poteka koncert skupine Autodafé, spoznavamo zgodbe treh obsojencev. Prvi je kriv umora, drugi spolne zlorabe in incesta, tretji je zagrešil kaznivo dejanje goljufije oziroma gospodarskega kriminala. Pesmi Matjaža Pikala in skupine Autodafé na temo morja dopolnjujejo idejo filma, ki na zapor gleda kot na otok, odmaknjen od družbe in civilizacije.

Režiser o svojem filmu pravi: »Zamisel za film o prestajanju zaporniške kazni se je porodila na otoku Pag. Zanimalo me je, kako človeška zavest nosi breme zločina. Ali je možno, da v najtemnejših delih srca obstaja tudi zrno svetlobe? Zapor sem videl kot otok, odmaknjen od vsakdanje družbe in civilizacije. Ko sem se s to idejo obrnil na upravo zapora, so se vrata vanj odprla, prav tako misli treh obsojencev, kako doživljajo življenje na tem otoku, kako nosijo breme zločina in nesvobode.«

V filmu nastopajo Gregor Cerkvenik, Andrej Bagari, Peter Rakuš, Autodafé (Matjaž Pikalo, Petra Pikalo, Jaka Hawlina, Andrej Hawlina, Luka Ropret), Vesna Zornik.

Tina Lešničar je o  filmu za Delo napisala: »Premisa filma je /…/ nekje med dokumentarcem Johnnyja Casha V zaporu Folsom in TV-serijo Pogovori z morilcem: posnetki Teda Bundyja, čeprav ni ne eno ne drugo. Režiserjevo izhodišče je rek Noben človek ni otok, in tako z artikuliranimi zaporniki kramlja o eksistencialnih dilemah, pri tem pa ni pretirano psihoanalitičen niti se noče spuščati v naravo njihovih zločinov in pogovor vzdržuje na ravni bodisi filozofskega razpredanja o času, krivdi in svobodi bodisi o banalnostih, pri čemer od morilca in tatu izvleče nekaj zanimivih uvidov.«

Producent filma je produkcijska hiša KScreen productions. Občinstvo si je film že lahko ogledalo na letošnjem 24. Festivalu dokumentarnega filma in predlani na Festivalu slovenskega filma.

 

Povezane novice