Slovenski filmi so prejeli finančno podporo italijanskega Ministrstva za kulturo v višini 520.000 evrov

03. avgust 2022
Dva celovečerna igrana filma in ena manjšinska koprodukcija.

Italijansko ministrstvo za kulturo (MIBACT) je na nedavno zaključenem razpisu finančno podprlo slovenske filme v skupnem znesku 520.000 evrov, in sicer 2 celovečerna igrana filma: Odrešitev režiserke Sonje Prosenc v višini 200.000 evrov in Little Trouble Girls režiserke Urške Djukić v višini 110.000 evrov ter 1 manjšinsko koprodukcijo; The white club italijanskega režiserja Michela Pennetta v višini 210.000 evrov. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Vertigo.

Odrešitev, produkcija Monoo, je črna komična drama, klinična študija družine, ki raziskuje témo emocionalno izpraznjenih elit in jo umešča v kontekst sodobnih družbenih vprašanj.

Tema prvenca Little Trouble Girls, produkcija SPOK, je prebujanje seksualnosti v odraščajočem dekletu, ki jo vznemirja nasprotje med željo po svobodi in zategnjenim, okostenelim cerkvenim okoljem. Ob prebujanju lastnega telesa in doživljanju nasprotujočih si čustev v ozkoglednem, moralno zakodiranem okolju, glavni ženski lik preizprašuje ustaljene vrednote.

Italijansko ministrstvo za kulturo, znotraj katerega deluje generalni direktorat za film in avdio-vizualno produkcijo, ki v Italiji podpira področje filma, redno sofinancira slovenske filme. Izjemno dobro sodelovanje med obema državama je spodbudilo tudi večletno sodelovanje Slovenskega filmskega centra z italijanskim skladom Furlanije-Julijske krajine znotraj projekta ReAct, ki je namenjen krepitvi koprodukcijskega sodelovanja med producenti obeh držav.

Slovenski manjšinski film Blue Banks romunske režiserke Andree Cristina Bortun pa je bil sprejet na Gap-Financing Market beneškega festivala (2. do 4. september 2022). Film je bil uvrščen v kategorijo celovečernih in dokumentarnih filmov, v katero se je skupno uvrstilo 33 projektov v zaključnih fazah razvoja in financiranja. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Perfo.

V kategorijo 16 transmedijskih projektov iz vsega sveta pa se je uvrstil slovenski manjšinski VR film Oči sramu litvansko-francoskih avtorjev: Tomas Tamosaitis, Emmanuel Rouglan, Skirmanta Jakaiter in v koprodukciji Transmedia Design, ki jo vodi Sara Božanić.