Najsrečnejši človek na svetu v tekmovalnem programu na 79. filmskem festivalu v Benetkah

26. julij 2022
Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo

Festival bo potekal od 31. 8. do 10. 9. V uradni tekmovalni program Orizzonti (Obzorja) se je uvrstil slovenski manjšinski film Najsrečnejši človek na svetu severno-makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Film je koprodukcija 6 držav, Severne Makedonije, Belgije, Slovenije, Danske, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine in bo na festivalu imel svetovno premiero. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, ki je ob uvrstitvi povedal: »S priznano severno-makedonsko režiserko Teono Strugar Mitevsko sodelujem že skoraj 20 let, od njenega debitantskega celovečernega filma naprej. Njeni filmi odpirajo relevantne družbene in politične teme in veseli me, da to prepoznavajo tudi najbolj pomembni svetovni filmski festivali. Letošnja devetdeseta obletnica filmskega festivala v Benetkah bo zato tudi za nas še posebej slavnostna, saj so prav izbrani slovenski filmski ustvarjalci del ožje ustvarjalne ekipe režiserke Mitevske.«

Scenarij za film sta napisali Elma Tataragić in režiserka, ki sta sodelovali tudi pri zadnjem filmu Bog obstaja, ime ji je Petrunija (2019). Do danes je film prejel več kot 30 mednarodnih nagrad, med drugim tudi nagrado Lux evropskega parlamenta in nagrado ekumenske žirije na 69. Berlinalu. Najsrečnejši človek na svetu je šesti celovečerni film režiserke in scenaristke Teone Strugar Mitevske.

Asja, 40-letna samska ženska, živi v Sarajevu. V želji po spoznavanju novih  ljudi,  dan  preživi na hitrem zmenku. Ujame se z Zoranom, 43-letnim bankirjem. Vendar Zoran ne išče ljubezni, temveč odpuščanje.

V filmu igrajo: Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Irma Alimanović, Vedrana Božinović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

Režiserka o svojem najnovejšem celovečernem filmu pravi: »Kaj nas definira: naša etnična pripadnost, vera, spol? Kaj nas deli ali združuje? To je zgodba o negotovosti življenja, naključnih srečanjih, ki združijo agresorja in žrtev ter obujajo bolečo preteklost; to je zgodba o nemogočih povezavah, o ljubezni in absurdu. Film se začne kot ekskurzija, ki jo vodi humor in se razvije v grenko izkušnjo. Naravni ritem je prvinski in je tesno povezan s človeškimi raziskovalnimi tehnikami pri iskanju resnice po nasilju. Film vidim kot simfonijo koreografiranih gibov, ki odpirajo plasti čustev, le-ta gledalca počasi zapletajo v vrtoglavo izkušnjo. Bistvena je lokacija: hotel v slogu 80-ih, priča nekdanjega jugoslovanskega arhitekturnega sloga: betonski brutalizem ali modernizem, potem pa je tu še poškodovano mesto Sarajevo, pričevanje o odprtih ranah in preteklih bolečinah.«

Pri filmu sodelujejo še direktorica fotografije Virginie Saint Martin, montažer Per K. Kirkegaard, scenograf Vuk Mitevski, kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalec zvoka Ingrid Simon, snemalca zvoka Kristoffer Salting, Viktor Grabar in drugi.

Glavna produkcijska hiša je Sisters and brother Mitevski (Severna Makedonija), poleg slovenskega Vertiga so koproducenti še Entre chien et loup (Belgija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvaška) in SCCA/pro.ba (Bosna in Hercegovina). Film so poleg Slovenskega filmskega centra sofinancirali: Filmska agencija Severne Makedonije, Eurimages, Danski filmski inštitut, Hrvaški avdio-vizualni center, Fundacija za kinematografijo in Ministrstvo za kulturo in šport kantona Sarajevo. V sodelovanju z Belga Productions in podporo ukrepa denarnih povračil belgijskega filmskega sklada ter Filmskega studia Viba film. Svetovni prodajni agent je Pyramide International.