Zaključeno snemanje dokumentarno-igranega filma Fiume o morte

12. julij 2022
Hrvaško-slovensko-italijanska koprodukcija

V začetku julija je mednarodna ekipa filmskih ustvarjalcev po dveh letih zaključila snemanje filma Fiume o morte hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića. Slovenski del ekipe vodi produkcijski studio Nosorogi in njena direktorica, producentka Marina Gumzi, sestavljajo pa jo direktor fotografije Gregor Božič, koordinatorka slovenskega dela produkcije Ivana Naceva ter oblikovalec zvoka Julij Zornik.

V filmu so sodelovali številni prebivalci Reke, ki so kot ljubiteljski igralci reinscenirali dogodke iz leta 1919, ko je italijanski pesnik Gabrielle D'Annunzio z vojsko mladih vojščakov okupiral mesto in ga razglasil za neodvisno državo, imenovano »Italijanska uprava za Kvarner«. Tudi zato, ker je D'Annunzijeva politika odigrala pomembno vlogo pri začetkih formiranja fašistične ideologije, je zgodba o D'Annunzievi Reki kot umetniško svobodnem in libertinskem mestu obšla celoten svet in angažirala številne študije in razprave. 

Direktor fotografije Gregor Božič, sicer tudi sam režiser – slovensko občinstvo ga je spoznalo z odmevnim, večkrat nagrajenim prvencem Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019) – je ob koncu snemanja povedal: »Snemanje je bilo nadpovprečno kreativno, obenem pa tudi zelo zahtevno in celo tvegano, predvsem v tem smislu, da nobenega prizora vnaprej ni bilo mogoče dokončno predvideti ali kontrolirati - film se je ustvarjal sproti, pred nami. Ker smo kombinirali fikcijo in dokumentaristične postopke, smo bili med snemanjem priče izjemnim, neponovljivim prizorom. Masovne rekonstrukcije zgodovinskih situacij so že med snemanjem vzpodbudile nove razmisleke o nekdanjih in aktualnih družbenih razmerah, do katerih pred tem, samo preko študija, nismo nujno prišli. Predvidevam, da bo ta fizičnost zaznamovala tudi sam film. Celotna ekipa nestrpno pričakuje končni izdelek, zavedamo pa se, da bo montaža tako eklektičnega materiala zahtevala še precej dela. V vsakem primeru mislim, da gre za zelo poseben projekt, ki bo, upam, nagovoril širši krog gledalcev – tako cinefilsko občinstvo, kakor tudi nekoliko mlajše gledalce, ki jim bo lahko zanimiva psevdo-dokumentaristični format, pa tudi ljudi, ki jih podrobneje zanima politična zgodovina. Nenazadnje gre za eno najbolj nenavadnih politično-zgodovinskih situacij, ki so se v 20. stoletju zgodile v naši neposredni bližini.«

Igor Bezinović, diplomant filozofije, sociologije ter filmske režije velja za enega najoriginalnejših filmskih avtorjev mlajše generacije iz področja nekdanje Jugoslavije. Leta 2012 je posnel dokumentarni film Blokada o študentski zasedbi zagrebške filozofske fakultete, leta 2017 pa je za svoj igrani celovečerni prvenec Kratek izlet na festivalu v Pulju prejel Veliko Zlato Areno. Bezinovićevi filmi, ki so bili prikazani na številnih mednarodnih festivalih, pogosto nosijo pečat njegovega angažiranega družbeno-političnega pogleda, obenem pa jih zaznamuje tudi formalna prožnost in eksperimentiranje na nivoju žanrov in pripovednih tehnik.

Slovenska producentka Marina Gumzi ob začetku postprodukcije dodaja: »Film je zaradi notranjih sil zgodbe, o kateri pripoveduje, ter nenavadne kombinacije produkcijskih postopkov težko zapakirati v en žanr, format ali kakršnokoli konvencijo. Zaenkrat mu rečemo hibridni, dokumentarno-igrani film. Obdobje D'Annunzieve Reke je bilo v nekem smislu liberalno, obenem pa je vzpostavilo narativno podlago za nacionalistično dikcijo, ki je igrala pomembno vlogo pri nasilju in povzročila ogromno škode in trpljenja. Mislim, da je filmska ekipa kljub oteženim produkcijskim okoliščinam zadnjih dveh pandemijskih let posnela izjemen material, s katerim bo ta eksplozivna in paradoksalna zgodba na filmu lahko zaživela na način, ki bo razumljiv tudi občinstvu, ki morda ne pozna zgodovinsko-političnega ozadja. Prepričana sem tudi, da bo film aludiral na sodobne politične dinamike in poglabljajoče se absurde ter neravnotežja, ki jih ustvarjajo. Filmski medij je lahko še vedno dober poligon za raziskovanje načinov razmišljanja, mentalnih omejitev in poenostavitev.«

Snemanje filma je potekalo v Reki in njeni okolici, na slovenskem in italijanskem krasu, v Trstu ter v D'Annunzijevi rezidenci Vittoriale degli Italiani v mestu Gradone pri Gardskem jezeru. Projekt, katerega glavni producent je hrvaška produkcijska hiša Restart, so podprli filmski centri Hrvaške, Slovenije in Italije, regionalni center iz Furlanije-Julijske krajine ter mednarodna sklada Creative Europe in Eurimages. Festivalsko pot in distribucijo po kinih bo film začel po končanju postprodukcije, ki bo predvidoma trajala vse do jeseni naslednje leto.