Posebna omemba žirije za kratki eksperimentalni film Vdor režiserjev Matevža Jermana in Nika Novaka

14. junij 2022
Film je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši eksperimentalni film.

Od 31. maja do 7. junija je fizično in preko spleta potekala že 19. edicija bolgarskega mednarodnega festivala kratkih filmov In the palace. V sklopu festivala je bilo prikazanih več kot 270 kratkih filmov, 163 jih je bilo izbranih v tekmovalne programe različnih kategorij.

V kategoriji dokumentarnih in eksperimentalnih filmov je posebno omembo žirije prejel kratki eksperimentalni film Vdor režiserjev Matevža Jermana in Nika Novaka. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zakoreninjen v eksperimentalni filmski tradiciji, v svoji najboljši izdaji, vizualno-medijski pristop tega filma izstopa z doslednim slogom in tonom, ki je hkrati lep in vabi k razmišljanju.«

Gimnazija Gian Rinaldo Carli v Kopru hrani eno najstarejših slovenskih zbirk živalskih primerkov, ujetih v formaldehid. Zbirka datira iz druge polovice 19. stoletja. Pričujoči posnetki beležijo živali iz zbirke Kabineta za naravoslovje Oreste Gerosa, shranjene v steklenih vazah.

Pri filmu sodelujeta še direktorja fotografije Karim Shalaby in Andraž Jerič, avtorja glasbe sta Alenja Pivko Kneževič in Simon Penšek, ki je tudi oblikovalec zvoka, za montažo in scenarij sta poskrbela režiserja. Producenta filma sta Jerca Jerič in Andraž Jerič iz produkcijske hiše Temporama.

Film je na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši eksperimentalni film, žirija je takrat zapisala: »Kratki eksperimentalni film Vdor s pomočjo igre svetlobe in teme poganja zbirko v formaldehid shranjenih živalskih primerkov v nenehno gibanje. Avtorja filma manipulirata z abstraktnimi podobami, ki se gledalcu ne pustijo ujeti. Podobe skupaj z zvokom ustvarjajo nov, imaginaren in neskončen prostor gledalčevega občutenja.«

Bolgarski festival je bil ustanovljen leta 2003 in je posvečen kratkim filmom, novim medijem in digitalni umetnosti. Nastal je iz tekmovalnega foruma študentskih filmov in se z leti razvil v priznano platformo za izražanje mladih umetnikov in uveljavljenih profesionalcev. Gre za edinstven festival te vrste v Bolgariji in enega najstarejših festivalov kratkega filma na Balkanu. Od leta 2017 je tudi kvalifikacijski festival za Oskarjeve nominacije kratkih filmov v kategorijah za najboljšo animacijo, najboljši igrani film in najboljši nacionalni film.