Svetovna premiera koprodukcijskega filma Rožnata luna

10. junij 2022
V ponedeljek, 13. junija, film bo nato imel še tri ponovitve.

V mednarodni tekmovalni program igranih filmov, na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku, se je uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija Rožnata luna (Pink Moon), nizozemske režiserke Floor van der Meulen. Svetovna premiera filma bo v ponedeljek, 13. junija, ob 17. uri, film bo nato imel še tri ponovitve. Film je nizozemsko – slovenska koprodukcija, slovenski koprodukcijski hiši sta Tramal films in Staragara, zanju Jožko Rutar in Miha Černec.

Film se je decembra 2020 snemal tudi v Sloveniji, in sicer na Zelenici, Jezerskem, v Ljubljani, na Jesenicah, Predelu in na Škofljici. Pri snemanju filma je med drugimi sodeloval scenograf Miha Knific ter številna slovenska tehnična in postprodukcijska ekipa. Izvršna producentka v slovenskem delu snemanja je bila Nina Robnik, ki se bo skupaj z Rutarjem in Černecem premiere tudi udeležila. 

Slovenska produkcijska ekipa ob premieri pravi: »Veseli nas, da je svetovno premiero doživel celovečerni film, ki smo ga snemali v Sloveniji decembra 2020 v času striktnih covid omejitev, prepovedi gibanja ponoči in med občinami, zaprtja večine osnovne infrastrukture in blokade financiranja slovenskega filma s strani takratne vlade. Prepričani smo, da bo prva bilateralna slovensko nizozemska koprodukcija spodbudila intenzivno filmsko sodelovanje med producenti obeh držav, slovenskim filmskim ustvarjalcem pa olajšala dostop do financiranja v eni najhitreje se razvijajočih evropskih filmskih industrij zadnjih let.«

Nekega dne, kot strela iz jasnega, 74 letni oče sporoči svoji 29 letni hčerki Iris in njenemu starejšemu bratu Ivanu, da ima dovolj življenja, ter da želi do svojega naslednjega rojstnega dne umreti. Medtem ko Ivan stoično prenese očetovo izjavo, se ji Iris upira na vse možne načine. Pusti službo in se preseli k očetu, prepričana, da ga bo na vsak način od dejanja odvrnila.

V filmu nastopajo znane nizozemske igralke in igralci: Julia Akkermans, Johan Leysen, Eelco Smits, Anniek Pheifer, Sinem Kavus in drugi.

Po mnenju režiserke Rožnata luna tako združuje dve generaciji; Iris in Jana v zgodbi o strahu pred izgubo starša ali ljubljene osebe. Ali lahko mlajša generacija, polna življenja, razume oziroma podpira željo po smrti starejše generacije? Iris se mora spopasti z očetovo željo in morda še bolj s svojim odnosom do življenja in načinom, kako ga živi. Soočena s smrtjo se mora ona, s tem pa tudi gledalec, nenadoma spopasti z vsemi vrstami vprašanj kot so samoodločanje, prilagodljivost, smisel življenja, osamljenost in intimnost.

Scenarij za film je napisal Bastiaan Kroeger, glavni producent filma je nizozemski Keplerfilm, koproducent je tudi nizozemska televizija NTR.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Nizozemskega filmskega sklada in sheme denarnih povračil obeh držav ter televizijskega sklada Cobo. Prav tako je pridobil tudi sredstva s strani koprodukcijskega sklada Eurimages in programa Ustvarjalna Evropa - Media.