Spektakularna premiera dokumentarnega filma 2017 je podrla številne rekorde

06. junij 2022
»Odločitev, da ta film prikažemo v Stožicah, se je včeraj izkazala za pravilno. V športni dvorani so ljudje navajeni izražati svoja čustva in tako so se tudi na film odzvali čustveno, na trenutke celo navijaško, z aplavzi in žvižgi, kar je ustvarilo zares nepozabno vzdušje.« Režiser filma 2017 Goran Vojnović.

Dokumentarni film 2017, v katerem skozi pričevanja in anekdote članov slovenske košarkarske reprezentance spremljamo njihovo pot do naslova evropskih prvakov, je v petek, 3. junija, na spektakularnih Telemachovih premierah kar dvakrat ugledal luč sveta. Na dopoldanski projekciji si ga je v dvorani Arena Stožice najprej skupaj ogledalo skoraj 4000 šolarjev in dijakov iz vse Slovenije. Pred pričetkom ogleda sta jih pozdravila voditelj prireditve Klemen Slakonja in režiser filma Goran Vojnović, po koncu filma pa sta mednje stopila še košarkarska junaka Gašper Vidmar in Goran Dragić, ki sta jim zaželela lepe počitnice. Organizatorja prireditve Gustav Film in Košarkarska zveza Slovenije sta navdušenim mladim gledalcem omogočila še ogled športnega kompleksa Stožice in jim pripravila preizkuse v različnih športnih igrah.

Večerno Telemach premiero filma 2017 si je ogledalo 5000 ljubiteljev športa, filma in zabave. S svojo prisotnostjo jih je prijetno presenetil Luka Dončić, ki se je na odru dvorane Arena Stožice pridružil reprezentančnimi kolegom Alekseju Nikoliću, Maticu Rebcu, Saši Zagorcu, Žigi Dimcu, Vlatku Čančarju, Gašperju Vidmarju in kapetanu Goranu Dragiću. Nekateri od njih so film 2017 videli prvič in skupaj s polno dvorano gledalcev podoživeli največji slovenski uspeh v ekipnih športih, s katerim se je ta reprezentančna generacija in njeno strokovno vodstvo s selektorjem Igorjem Kokoškovim na čelu za vedno zapisala v zgodovino.

Iskren in s čustvi nabit dokumentarni film 2017, v katerem se prepletajo različni pogledi na neverjetno zmago slovenskih košarkarjev na EP v Carigradu, je režiral Goran Vojnović, realizirala pa produkcijska hiša December. S slavnostno dvojno premiero je podrl nekaj domačih filmskih rekordov, saj je bil predvajan na največjem filmskem platnu, kar smo jih kdaj videli v Sloveniji. Meril je 21 x 11 metrov, kar sta dobri dve tretjini košarkarskega igrišča. Za sliko in zvok je skrbela izkušena ekipa PRAHIN, ki sodeluje s filmskimi festivali v regiji, opremlja pa tudi slovenske kinodvorane. Obe predvanjanji sta vsako posebej in skupaj podrli tudi rekord v številu gledalcev, Arena Stožice pa se je prelevila v največjo slovensko kino dvorano.

Po tako uspešni premieri se je film 2017 uvrstil na spored številnih kinodvoran po vsej Sloveniji. Ustvarjalci so prepričani, da se bo zgodba o ekipnem duhu, prijateljstvu in skupnem doseganju ciljev dotaknila številnih gledalcev, ki v časih izrazitega individualizma pogrešajo povezanost in občutek pripadnosti širši družbi. S popotnico, ki so mu jo dali še vedno aktualni evropski prvaki v košarki, ji bo to gotovo uspelo.

Podatki o filmu
USTVARJALCI

režiser in scenarist: Goran Vojnović
montažer in ko-režiser:  Aleksandar Stanojević
direktor fotografije: Miloš Srdić - ZFS
skladatelj: Anže Cazzafura
oblikovalec zvoka: Julij Zornik
producenta: Vlado Bulajić & Lija Pogačnik
produkcija: Zavod December
koproducent: Košarkarska zveza Slovenije
distributer: Gustav film
Film je sofinanciral Slovenski filmski center

NASTOPAJOČI
kapetan GORAN DRAGIĆ in njegova ekipa JAKA BLAŽIČ, VLATKO ČANČAR, ŽIGA DIMEC, LUKA DONČIĆ, EDO MURIĆ, ALEKSEJ NIKOLIĆ, KLEMEN PREPELIČ, ANTHONY RANDOLPH JR, MATIC REBEC, GAŠPER VIDMAR, SAŠA ZAGORAC, ter selektor IGOR KOKOŠKOV, pomočniki selektorja ALEKSANDER SEKULIĆ, RADOVAN TRIFUNOVIĆ, JAKA LAKOVIČ in generalni sekretar KZS RADOSLAV NESTEROVIĆ.

SINOPSIS
Dokumentarni film »2017« obnavlja zgodbo z Evropskega prvenstva v košarki v Carigradu z besedami vseh dvanajstih igralcev, selektorja in njegovega trenerskega štaba ter vodstva reprezentance. Povzemajo jo tako, kot so jo doživljali sami, zato je precej drugačna od tiste, ki jo poznamo navijači, velikokrat pa bolj kot besede govorijo čustva, ki so se prebudila v pripovedovalcih.

Naslov evropskih prvakov v košarki iz leta 2017 je nedvomno največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa, ki je za mnoge prišel nenadejano. Doseglo ga je namreč moštvo s številnimi neznankami. Od mladega osemnajstletnega upa, ki je prvič oblekel reprezentančni dres do novega selektorja, za povrh pa še veterani z nekaj demoni z velikih tekmovanj. Vanj so na trenutke dvomili celo najzvestejši navijači, KZS pa se je ves čas zavedala, da smo priča nečemu izjemnemu.  

Ta fantastičen uspeh si vsekakor zasluži tudi »dokument« v obliki filma, ki pa ni le povzetek in razkrije mnogo več kot le športno zgodbo. 2017 je tudi zgodba o ekipi, kolektivnem duhu in moči skupnosti, ki je v času vedno večjega individualizma, tako v športu kot v širši družbi, še kako pomembna in aktualna.

Sporočilo za javnost so pripravili v PM, poslovni mediji.