Režiserki Tijana Zinajić in Laura Samani na filmskem festivalu v Sydneyju

11. maj 2022
V Sydneyju se bo junija predstavilo deset izbranih evropskih filmov in njihovih izjemnih režiserk.

V sedmi izdaji sodelovanja s filmskim festivalom v Sydneyju, se tudi letos predstavlja posebni program mednarodne mreže European Film Promotion - Evropa! Glasovi žensk v filmu. Tako se bo na 69. filmskem festivalu v Sydneyju od 8. do 19. junija predstavilo deset izbranih evropskih filmov in njihovih izjemnih režiserk.

Med njimi je bila izbrana tudi Tijana Zinajić, s prvencem Prasica, slabšalni izraz za žensko, prav tako je bila izbrana tudi italijanska režiserka Laura Samani, s prvencem Telesce, ki je slovenska manjšinska koprodukcija. Samanijeva je nedavno prejela tudi Davida di Donatello, glavno italijansko filmsko nagrado, za najboljšo debitantko. 

»Navdušeni smo, da praznujemo letošnjo festivalsko izdajo z našim programom v tradicionalnih datumih festivala v Sydneyju. Veselimo se tako spletnega programa kot programa na kraju samem, ki evropske filmske ustvarjalke združuje z občinstvom in avstralskimi filmskimi profesionalci onstran digitalne resničnosti. Izbor filmov navdušuje z razlikami v identitetah, zgodbah, perspektivah in ambicijah njihovih protagonistov v širokem spektru kinematografskih pristopov. Zahvaljujemo se filmskemu festivalu v Sydneyju, da lahko delimo to platformo desetih filmov najbolj obetavnih evropskih filmskih ustvarjalk,« pravi  direktorica European Film Promotion Sonja Heinen.

V filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko spremljamo zgodbo mlade slikarke Eve, ki ji gre trenutno v življenju narobe skoraj vse. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik. Scenarij za film je napisala Iza Strehar, ki je scenarij razvijala na scenaristični delavnici Scenarnica 2017 v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk ter Slovenskega filmskega centra.

Osrednje vloge igrajo: Liza Marijina, Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce. Igrajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Film je imel mednarodno premiero lani oktobra, na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu je prejel 7 vesen; za scenarij, za glavno žensko vlogo, za stransko žensko vlogo, za scenografijo, za kostumografijo, za celovečerni film in vesna za naj film po izboru občinstva. Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December. Film se od marca predvaja v slovenskih kinodvoranah, kjer  je film že videlo 10.000 gledalcev.

Film Telesce pa je imel svetovno premiero na lanskem Tednu kritike v Cannesu in je italijansko-slovensko-francoska koprodukcija, slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen, ki je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za fotografijo. V glavnih vlogah igrata Celeste Cescutti kot Agata in Ondina Quadri kot Lince / Ris. V drugih vlogah nastopajo Marco Geromin, Giacomina Dereani, Anna Pia Bernardis, Angelo Mattiussi, Luca Sera, Teresa Cappellari, Marzia Corinna Mainardis, Marisa Rupil in naš Ivo Ban.

Italija, 1900. Mlada Agata rodi mrtvorojenega otroka, ki je zato obsojen na večno bivanje v limbu, t.i. predpeklu. Agata sliši za kraj v gorah, kjer lahko dojenčke samo za en dih oživijo, jih krstijo ter tako rešijo njihove duše. Odpravi se na potovanje s hčerinim trupelcem, skritim v škatli, in spozna Risa (Lince), osamljenega fanta, ki ji ponudi pomoč. Odpravita se na pustolovščino, ki bo obema omogočila, da se približata čudežu, ki se zdi povsem nemogoč.

Slovenski koproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, njegova asistentka je bila Zala Opara. Film je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel tudi vesno za manjšinsko koprodukcijo, na lanskem festivalu Liffe, je bil ovenčan z nagrado FIPRESCI.

Program Evropa! Glasovi žensk v filmu deluje s podporo programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA Evropske unije in sklada Eurimages ter bo nadaljeval uspešno sodelovanje z organizacijama European Women’s Audiovisual Network in Festival Scope. Program podpirajo tudi sodelujoči nacionalni inštituti za promocijo filma in organizacije članice European Film Promotion: Cinecittà (Italija), Danski filmski inštitut, Finska filmska fundacija, German Films, Romunski filmski center, SEE NL (Nizozemska), Screen Ireland / Fís Éireann, Slovenski filmski center, Švedski filmski inštitut in švicarski filmski sklad.

V lanskem izboru je prvič sodelovala tudi slovenska režiserka Marija Zidar, ki je posnela uspešni in večkrat nagrajeni celovečerni film Odpuščanje.

Oba letošnja izbrana filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice