Slavnostna premiera digitalno restavriranega filma Hudodelci režiserja Francija Slaka

05. maj 2022
Naši filmi doma

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v sredo, 11. maja ob 19.30 uri, v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera digitalno restavriranega filma Hudodelci (1987) režiserja Francija Slaka. Prisotni bodo tudi glavni igralci in drugi ustvarjalci filma.

Scenarij za filma sta napisala režiser in Jože Dolmark, po istoimenskem romanu Marjana Rožanca.

Hudodelci so bili leta 1988 prikazani v tekmovalnem programu festivala v Berlinu. Leta 1989 je Franci Slak za ta film in izvirno TV igro Nasmehi (1987) prejel nagrado Prešernovega sklada.

Peter Bordon, zamejski Slovenec, se v prvih povojnih letih iz Trsta zateče v Ljubljano. Spoprijatelji se s tremi starejšimi italijanskimi komunisti, političnimi begunci, ki so tako, kakor on v Ljubljano pribežali iz nemirne Julijske krajine. V političnem vrelišču leta 1948 jih varnostna služba zaprosi za posredovanje pri neki zadevi v Trstu. Italijani sodelovanje odklonijo iz političnih razlogov, Peter pa se ponudi, da bo nalogo opravil sam, predvsem zaradi želje, da bi se srečal s Florence, učiteljico angleščine, ki jo ljubi. Po vrnitvi v Ljubljano izve, da so njegove prijatelje zaprli. Z znancem Ivanom in njegovo prijateljico Štefko se spusti v majhna in večja hudodelstva in po tragičnem zapletu ga oblasti aretirajo.

Igrajo: Mario Šelih, Anja Rupel, Vlado Repnik, Bata Živojinović, Rade Šerbedžija, Elizabeth Spender, Mustafa Nadarević, Zijah Sokolović, Paolo Magelli in drugi.

Filmska ekipa: direktor fotografije Boris Turković, montažer Vuksan Lukovac, scenograf Janez Kovič, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, oblikovalkec maske Halid Redžebašić, direktor filma Stane Malčič, snemalka zvoka Hanna Preuss Slak. Glasbo za film so prispevali Bugenhegen in Laibach. Producenti filma so bili Viba film Ljubljana in Art film Beograd.

Na Tednu domačega filma, predhodniku Festivala slovenskega filma, je film leta 1987 prejel pet nagrad, in sicer režiser Franci Slak zlato nagrado Metoda Badjura za režijo, scenograf Janez Kovič priznanje Metod Badjura za scenografijo, Bugenhegen in Laibach zlato nagrado Metod Badjura za glasbo, Hanna Preuss Slak priznanje Metod Badjura za zvok, igralec Mario Šelih je postal debitant leta za igro.

Franci Slak se je rodil leta 1953 v Krškem. Filmsko režijo je študiral na ljubljanski AGRFT in v Lodžu na Poljskem, kjer je končal študij leta 1978. Že pred študijem in med njim je posnel več amaterskih eksperimentalnih dokumentarnih filmov. Za TV Ljubljano je realiziral poleg manjših del tudi svoj prvi celovečerec Krizno obdobje (1981). Z ženskim portretom Eva (1985) in Butnskalo (1985) se je uveljavil kot eden zanimivejših avtorjev mlajšega rodu. Deloval je kot scenarist, režiser, producent eksperimentalnih, igranih, dokumentarnih in TV filmov, videa in multimedijev. Do svoje smrti leta 2007 je bil je tudi redni profesor filmske režije na AGRFT.

Film Hudodelci so za Slovenski filmski center digitalno restavrirali Iridium film, ki so slovensko znanje o ohranjanju slovenske kulturne dediščine uspešno izkazali pri digitalni restavraciji že nekaj slovenskih filmskih klasik kot tudi starejših filmov iz sosednjih držav.

Povezane novice