Nadaljevanka Trigrad: še pred TV-premiero na mednarodnem forumu v Franciji

05. april 2022
V glavnih vlogah "mistične drame" nastopata Marko Mandić in Katarina Stegnar.

Dramska nadaljevanka Trigrad, ki nastaja v produkciji neodvisnega producenta Sever&Sever za Igrani program Televizije Slovenija, se je premierno predstavila na mednarodnem dogodku Series Mania Forum 2022 v Lillu v Franciji.

Series Mania je profesionalna platforma, namenjena ustvarjalcem na področju dramskih nadaljevank, dogodek, ki se ga vsako leto udeleži preko 3.000 profesionalcev, ki delujejo na področju televizijske produkcije – ustvarjalci, predstavniki televizij, distributerji, ponudniki streamingov itd. To je največji dogodek v Evropi, posvečen izključno promociji dramskih nadaljevank.

Nadaljevanka Trigrad se je predstavila v okviru sekcije »Coming next from Balkans«, ki je nastala v sodelovanju Sarajevo Film Festivala in Series Manie. Namen sekcije je predstaviti najbolj obetavne dramske nadaljevanke iz regije. Tako se je Trigrad znašel v družbi najbolj odmevnih nadaljevank priznanih režiserjev iz regije – Šutnja, hrvaška nadaljevanka (Drugi plan, r. Dalibor Matanić), bosanska nadaljevanka Kotlina (BH Telekom, r. D. Tanović), srbska nadaljevanka Klan (Firefly, r. B. Skerlić).

V Trigradu spremljamo protagonista Črta (igra ga Marko Mandić), ki so ga kot otroka poslali od doma, iz rodne hribovske vasi. Kot odrasel mož in uspešen arhitekt se po dolgih letih  v domačo vas vrne prodati gozd, ki ga je podedoval po pokojnem očetu. Trigrad je odročna vas v julijskih Alpah, v kateri je glavno bogastvo gozd – les ni le temelj lesarske industrije, od katere je odvisno blagostanje vasi, ampak ima gozd tudi višji pomen, je kraj, v katerem se skrivajo skrivnostne in svete  moči. Ko Črt pride v vas, se mu začnejo dogajati čudni dogodki in zabriše se mu meja,  kaj se dogaja v resnici in kaj ne in glavna njegova dilema ob novih spoznanjih in posledicah te poteze postane, ali naj gozd proda ali ne.

Mistično dramo z elementi trilerja je režirala Sonja Prosenc, snemalec je Mitja Ličen, glasbo je napisal duo Silence, v glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Katarina Stegnar in drugi.

"Trigrad je obetal je zanimive ženske like, ki nam jih kronično manjka, in zgodbo, ki prepleta preiskovanje osebne družinske zgodovine glavnega lika z aktualnimi okoljevarstveno naravnanimi temami, hkrati pa je dal prostor razkrivanju skrivnosti in demonov. Vse to me je pritegnilo k projektu, ko sem dobila povabilo za režijo serije. Nato so se pridružili še vrhunski, mednarodno priznani filmski ustvarjalci. To, da smo dobili priložnost serijo predstaviti na najpomembnejšem evropskem festivalu za serije Series Mania v Franciji, pa je tudi neke vrste prijetna potrditev za opravljeno delo vseh, ki smo serijo soustvarjali," pravi režiserka Sonja Prosenc

Nadaljevanka Trigrad predstavlja nadaljevanje uspešne mednarodne poti, ki so jo utrle nadaljevanke Jezero, Leninov park in Dolina rož, nastale v Igranem programu Televizije Slovenija. Nadaljevanka Trigrad se bo slovenskemu občinstvu premierno predstavila maja na prvem programu Televizije Slovenija.

Povzeto po MMC, dostop do celotne novice in napovednika je tukaj