Nagrade za slovenske filme v razvoju in produkciji na tržaškem filmskem festivalu

28. januar 2022
Festival se končuje to nedeljo, potekal je v hibridni obliki.

Vzporedno z letošnjim tržaškim filmskim festivalom je tudi letos potekalo že dvanajsto koprodukcijsko srečanje »When East Meets West« . V sklopu Last Stop Trieste, delavnice, kjer se je predstavilo 6  izbranih kreativnih dokumentarcev v zaključni fazi, je Telo, režiserke in producentke Petre Seliškar, prejel nagrado Flow Digital Cinema Award, ki projektu prinaša dodatna sredstva za postprodukcijo.

V sedmem krogu koprodukcijskega sklada za razvoj RE-ACT pa je bilo izmed 45 prijavljenih projektov v letu 2021 izbranih 8 projektov, ki so prejeli po 10.000 evrov. Med njimi tudi 2 slovenska in sicer, Little Trouble Girls režiserke Urške Djukić v produkciji SPOK Films, ter Kurentova luna (The Moon of the Kurent) režiserja Tomaža Gorkiča v produkciji Zavod 666 Productions. Slovenski producenti kot koproducenti sodelujejo tudi pri naslednjih treh izbranih celovečernih projektih: Tramal pri Virgins hrvaške režiserke Dore Šustić, Studio Virc pri The Long Way Down italijanskega režiserja Giacoma Talaminija in Perfo produkcija pri Rattlesnakes srbskega režiserja Nikole Ljuce. Prav tako so bili izbrani tudi v dveh dokumentarnih projektih: Vertigo pri Con 24000 Baci italijanskega režiserja Alessia Bozzerja in Studio Virc pri One Dying Star srbske režiserke Tee Lukač.

Tržaški filmski festival, ki se končuje to nedeljo, je letos potekal v hibridni obliki, na daljavo preko spleta in v živo. V tekmovalni program celovečernih igranih filmov 33. edicije festivala sta se med enajst filmov uvrstila tudi dva slovenska. Najnovejši film režiserja Matevža Luzarja, Orkester ter manjšinska koprodukcija Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. V tekmovalni dokumentarni program dvanajstih filmov se je uvrstil dokumentarni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar, v tekmovalni program petnajstih izbranih kratkih filmov pa se je uvrstil tudi manjšinski koprodukcijski film Kazenski strel Roka Bička. V program celovečernih igranih filmov izven tekmovalnega programa pa se je uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Telesce, italijanske režiserke Laure Samani.

Povezane novice