Zaključil se je Slovenski teden filma s sloganom - PONOVNI POGLED. Mislimo film, premislimo film.

18. november 2021
Najbolj gledan je bil film Oda Prešernu.

Slovenski teden filma je potekal od 8. do 12. novembra. V sodelovanju s Slovensko kinoteko smo tudi letos poskrbeli, da so izbrani filmi zaživeli v razredu in v kinematografih. Ob praznovanju 30. obletnice Republike Slovenije je Slovenski filmski center omogočil ogled izbranih filmov nacionalne zgodovine – v čas druge svetovne vojne. Filmi so bili na voljo na dosegljivih nosilcih, tako so lahko otroci in mladostniki doživeli tudi tisto pravo filmsko izkušnjo in se srečali s slovensko filmsko dediščino. V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov so bili filmi na voljo tudi na daljavo. Skupaj si je filme ogledalo več kot 500 učencev, najbolj gledan je bil film Oda Prešernu.

Letošnji nabor domačih filmov: Nasvidenje v naslednji vojni (1980), režija Živojin Pavlović; digitalizirana in restavrirana različica, Oda Prešernu (2001) režija Martin Srebotnjak, Piran Pirano (2010) režija Goran Vojnović, Houston, imamo problem (2016) režija Žiga Virc, Izbrisana (2018) režija Miha Mazzini, Rudar (2017), režija Hanna Slak in Otroci s Petrička (2007), režija Miran Zupanič.

Tudi letos je Slovenski filmski center omogočil, da je Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film pripravila 3 kratke filme o filmskih poklicih (koloristasistent režiserskladatelj filmske glasbe), ki so dopolnili nabor filmov o scenaristu, montažerju, producentu, direktorju fotografijeoblikovalcu zvoka, režiserju, animatorju in filmskem igralcu), ki so nastali lani in predlani. 

Slovenski teden filma nastaja s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda republike Slovenije za šolstvo in se vsako leto odvija okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra.

Povezane novice