Nagrade Društva slovenskega animiranega filma za leto 2021 so podeljene

29. oktober 2021
Podelitev je potekala v Slovenski kinoteki

Društvo slovenskega animiranega filma je na prireditvi ob mednarodnem dnevu animiranega filma, ki je potekala v Slovenski kinoteki ob podpori Slovenskega filmskega centra, podelilo najvišjo stanovsko nagrado Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma ter nagrade za najboljše študijske animirane projekte.

Nagrado Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma, za pionirski pristop in tehnične presežke pri animiranju in režiji lutkovnih animiranih filmov v Sloveniji je prejel Dušan Hrovatin. Svojo pot animatorja je začel v ljubljanskem lutkovnem gledališču leta 1953. Njegova posebnost je v tem, da je v posameznem filmu pogosto animiral vse nastopajoče lutke. V domačem animiranem filmu je ustvaril opus, ki je redek celo v svetovni filmski produkciji.

Nagrade in posebne omembe DSAF na področju študijskih projektov je izbrala strokovna komisija v sestavi avtoric in animatork Anke Kočevar in Leona Vidmarja ter producenta Jureta Vizjaka. Nagrado DSAF za končani študijski animirani projekt za leto 2021 je prejela Amadeja Kirbiš za študijski projekt Dismorfija (Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici), posebno omembo pa Žoel Kastelic za projekt Pesem kitov (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani), Nagrado DSAF za študijski animirani projekt v razvoju je prejel Leo Černic za projekt Pentola (Centro Sperimentale di Cinematografia Torino, Italija), posebna omemba pa je pripadla Bibi Erjavec za projekt Naša gospa trohnenja (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani).

Mednarodni dan pa praznujemo še vse do nedelje, 31. oktobra! Na spletu so v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov in ob podpori Slovenskega filmskega centra pripravili 31 filmov v treh sklopih Filmi za otroke, Študijski filmi ter Filmi z delavnic. Ves program je dostopen tukaj.

Nagrade DSAF za študijske animirane projekte in utemeljitve

Nagrada DSAF za končan študijski animirani film – Amadeja Kirbiš za film Dismorfija (Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici), Slovenija, 2021
V filmu toplih barv, z odlično zvočno sliko in z džezovskimi ritmi fluidno in brez odvečnih stranpoti se nam razkrije zgodba o dekletu, ki se spopada s popačeno percepcijo lastnega telesnega izgleda. To je zgodba, ki ji medij risane animacije neizmerno pristaja. Čestitamo za pogumno izbiro tematike in za izvedbo z odličnim občutkom za dramaturgijo.

Posebna omemba DSAF za končan študijski animirani film – Žoel Kastelic za film Pesem kitov (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani), Slovenija, 2021
Nagradili smo film, ki nas s trdno formo, a prav potiho zapelje v iluzijo globine morja. Kot pesem se nam usidra v srce občutek poletja na morju. 

Nagrada DSAF za študijski animirani projekt v razvoju – Leo Černic za projekt Pentola (Centro Sperimentale di Cinematografia Torino, Italija)
Režiser pripravlja v vseh ozirih navdušujoče filmsko delo, v katerem bo z zanj značilno groteskno estetiko spregovoril o sublimnem občutju zaljubljenosti.

Posebna omemba DSAF za študijski animirani projekt v razvoju – Bibi Erjavec za projekt Naša gospa trohnenja (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani)
V svetu, ki črpa iz estetike grdega, začutimo realizem razpadajočih notranjih organov, ki so odlično likovno upodobljeni z uporabo reciklažnih materialov. sama artikulacija lutke je že v tej razvojni fazi več kot prepričljiva.

Sporočilo za javnost so pripravili v Društvu slovenskega animiranega filma.

Povezane novice