4. nagrada za dokumentarni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar

14. september 2021
Doma bo film premierno predstavljen na festivalu dokumentarnega filma DokuDoc v Mariboru, to soboto, 18. septembra ob 20. uri.

Danes se v Bolgariji zaključuje festival dokumentarnega filma Sofia DocuMental, kjer so včeraj prvič podelili nagrado, katere cilj je spodbujanje mladih režiserk na področju dokumentarnega filma. Nagrado za najboljšo režiserko, edino nagrado, ki jo festival podeljuje, je prejela Marija Zidar za svoj dokumentarni observacijski prvenec Odpuščanje.

Žirijo so sestavljali urednica časopisa Dnevnik.bg Velislava Popova, producent Wolfgang Knöpfler, ki je med drugim produciral filma The Ivory Game (Netflix) in Sea of ​​Shadows (National Geographic / Disney +) in direktorica fotografije Tanya Haurylchyk, ki je sodelovala na filmih prikazanih na prestižnih festivalih kot so Berlinale, Idfa, Hot Docs. Žirija je svojo odločitev utemeljila z naslednjimi besedami:

»Nagrada žirije gre premišljeno ustvarjenemu in koncipiranemu dokumentarnemu filmu, ki ga zaznamuje močan režiserkin pečat. Režiserki vselej uspe držati fokus na jedru koncepta in istočasno vzdrževati ravnovesje ter trdno držati glavno nit zgodbe, polne stranskih likov, ne da bi jo za trenutek izgubila.

Žirija je navdušena nad sposobnostjo režiserke, da lahko pove tako veliko, s tako malo besedami – večinoma skozi delikaten vizualni stil. Vsi protagonisti so prikazani na premišljen način. Vloga ženskega lika je predstavljena rahločutno, a odločno. V družbi, kjer dominirajo moški, ženski lik govori jasno skozi svoj molk in ima na koncu glavno besedo v zgodbi.«

V tekmovalnem programu je bilo prikazanih 9 filmov, med drugim filmi kot so Zemlja je modra kot pomaranča režiserke Iryn Tsilyk in Pokrajine upora režiserke Marte Popivoda, ki je pred nekaj tedni prejela Srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film.

To je že četrta nagrada, ki jo je prejel film v preteklih tednih; na festivalu Makedox je prejel posebno omembo, ki jo festival podeljuje za najboljši prvenec ali drugi film, na Tiff Oda nagrado za najboljši celovečerni dokumentarni film in na Dokufest Prizren glavno nagrado za najboljši film v sekciji Balkan Dox.

Doma bo film premierno predstavljen na festivalu dokumentarnega filma DokuDoc v Mariboru, to soboto, 18. septembra ob 20. uri.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo (producent je Danijel Hočevar, pridružena producentka Katja Lenarčič). Pri filmu so sodelovali še montažer Uroš Maksimović, so-montažerka Mariana Kozáková, zvok Miloš Drobnjaković, Julij Zornik, Jovo Kljajić, skladatelj Dimitrije Vasiljević, kolorist Teo Rižnar.

Dokumentarni film je nastal v koprodukciji z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora). Koproducent filma je RTV Slovenija, nastal pa je s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, Filmskega centra Črne gore in Kosovskega kinematografskega centra, ob podpori evropskega sklada Eurimages in programa Ustvarjalna Evropa MEDIA pri Evropski komisiji in v sodelovanju s Filmskim studiom Viba film, Friendly Production, NuFrame in 001.

Povezane novice