Slovenski režiser Olmo Omerzu v tekmovalnem programu 55. festivala v Karlovih Varih

09. avgust 2021
Film bo na festivalu imel svetovno premiero.

Festival bo potekal od 20. do 28. avgusta, za zlati globus se bo v glavnem tekmovalnem programu skupno potegovalo 12 filmov, med drugim tudi novi celovečerni igrani film slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic, ki bo na festivalu imel svetovno premiero v nedeljo, 22. 8. ob 20. uri. Film pripoveduje o starajočem se lastniku tehnološkega podjetja (Miroslav Donutil), ki je vse življenje posvetil delu, zato ga zelo prizadene, ko stvari nenadoma začnejo pokati po šivih. Novi film Olma Omerzuja temelji na prepričljivi igri likov in posebni vrsti nežne ironije, s katero pokaže, da se moramo za ohranitev dostojanstva kdaj tudi osramotiti pred drugimi. Režiser je ob tem povedal: »Zelo sem vesel, da je prestižni filmski festival v Karlovih Varih uvrstil Atlas ptic v glavni tekmovalni program. Pred tremi leti sem tu prejel nagrado za najboljšo režijo (Zimske muhe), kar je bila pomembna odskočnica za nadaljnjo uspešno pot našega filma. Letošnja 55. jubilejna edicija bo v mnogih pogledih posebna. Po lanski pandemični prekinitvi bo festival zaživel v svoji prvotni obliki. Veselim se projekcij, odziva ljudi na naš film, pogovorov in živih reakcij, ki smo jih tako zelo pogrešali v zadnjem letu, saj jih nobena spletna platforma ni mogla nadomestiti.« 

Scenarij za film sta napisala režiser in Petr Pýcha. V filmu igrajo Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová. Direktor fotografije je Lukáš Milota, glasbo je napisala Monika Omerzu Midriaková, montažerka je Jana Vlčková, scenograf Antonín Šílar in oblikovalec zvoka Pavel Rejholec. Producent filma je češki Endorfilm, slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film, ostali koproducenti filma so Češka televizija, Punkchart film, Melocoton Films in RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo Češkega filmskega sklada, Slovenskega filmskega centra in Slovaškega avdio-vizualnega sklada.

Drugi celovečerni igrani film s slovensko udeležbo in prav tako svetovno premiero se je uvrstil v program Vzhodno od zahoda, kamor se je skupno prav tako uvrstilo 12 filmov. Gre za ciprsko-slovensko-izraelsko koprodukcijo z naslovom Patchwork, ciprskega režiserja Petrosa Charalambousa. Chari družina pomeni vse na svetu, vendar včasih razmišlja o življenju brez nje. Ko se počasi spoprijatelji z mladim dekletom, se je prisiljena soočiti z bolečo preteklostjo in si odgovoriti na boleče vprašanje: je materinstvo naravno stanje brezmejne ljubezni in skrbi ali ideal, ki nam ga je vsilila družba? Scenarij za film je napisala Janine Teerling, v njem pa igrajo Angeliki Papoulia, Joy Rieger in Stella Fyrogeni. Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Yorgos Rahmatoulin, za glasbo je poskrbel Christos Kyriakoullis, montažerja Stylianos Constantinou in Kyros Papavassiliou, scenografinja Lisa Tsouloupas, pri zvoku sta sodelovala tudi Sašo Kalan in Tom Lemajič. Producent filma je ciprska produkcijska hiša AMP Filmworks, koproducenti filma so slovenska produkcijska hiša Perfo, zanjo Aleš Pavlin in Andrej Štritof, ter Transfax Film Productions iz Izraela.

V programski sklop Horizonti, pa sta se uvrstili dve slovenski koprodukciji. In sicer Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića in Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua.

V filmu Oaza so varovanci Doma za otroke in mlade ‘Sremčica’ s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Film nas tako popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. Predstavi nam pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano. V glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer. Poleg njiju v filmu igrajo še Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić in Saša Strugar. Film je imel svetovno premiero na lanskem festivalu v Benetkah, v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori), kjer je prejel tudi nagrado za najboljši evropski film. Film je potem obiskal številne festivale in prejel več nagrad, zadnja med njimi je bila prejšnji teden Grand Prix na festivalu v črnogorskem Hercegnovem. V Sloveniji ga bomo lahko videli oktobra na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Gre za srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko francosko koprodukcijo. Pri njegovem nastajanju je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, koproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.

Sadeži pozabe je grško-poljsko-slovenska koprodukcija, slovenska koproducenta sta kot pri filmu Patchwork Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, pri filmu pa v tonski post produkciji sodelujejo še Sašo Kalan, Tom Lemajič in Rudi Jeseničnik. Svet je zajela pandemija, ki povzroči nenadno amnezijo. Aris postane del posebnega programa, ki mu je pomagal zgraditi novo identiteto.

Scenarij za film sta napisala režiser in Stavros Raptis, v njem pa igrajo Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Anna Kalaitzidou in Argiris Bakirtzis. Film je bil premierno prikazan lani na beneškem filmskem festivalu, na 23. Festivalu Slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši zvok in vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Zmagal je tudi na lanskem 31. festivalu Liffe, v sredo je na ogled tudi ljubljanskem Mestnem kinu Kinodvor.

Skupno se je v ta program uvrstilo 65 filmov. Vsi filmi, razen Patchwork in Sadeži pozabe, so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice