Slovenska kultura skozi filmski objektiv

28. junij 2021
Spletni festival slovenskega dokumentarnega filma organizirata Slovenska kulturna centra na Dunaju - SKICA Dunaj in v Berlinu - SKICA Berlin.

Od 28. junija do 4. julija poteka spletni festival slovenskega dokumentarnega filma Slovenska kultura skozi filmski objektiv. Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije ga organizirata Slovenska kulturna centra delujoča na Dunaju - SKICA Dunaj in v Berlinu - SKICA Berlin. Spletni festival nastaja v sodelovanju s partnerji iz Slovenije: Radiotelevizija Slovenija, Cebram, Fabula, Senca studio, Vertigo in Slovenski filmski center.

Ponujen je filmski vpogled v nekaj zgodovinskih postaj slovenske kulture in umetnosti – od kulturnega fenomena Aleksandrink, ki so s trebuhom za kruhom odhajale iz Slovenije v Egipt, preko največjega slovenskega sodobnega pisatelja Draga Jančarja, arhitektov Plečnika in Fabianija, ki sta svoj pečat ob Ljubljani pustila predvsem na Dunaju in Pragi, slikarke Ivane Kobilca, ki je nekoč živela in ustvarjala v najpomembnejših umetniških metropolah, tudi v Berlinu, portreta Igorja Zabela, ki je bil mednarodno prepoznaven slovenski kustos in teoretik sodobne umetnosti, do kioska, ki ga je nekoč premogla skoraj vsaka vas, danes pa je postal kultna ikona slovenskega industrijskega oblikovanja.

Na ogled bo sedem filmov iz dokumentarne zakladnice, in sicer: Pisatelj in mesto scenaristke in režiserke Maje Weiss, Ivana Kobilca – Portret slikarke scenaristke in režiserke Marte Frelih, Aleksandrinke scenarista in režiserja Metoda Pevca, Cankar ter Fabiani : Plečnik scenarista in režiserja Amirja Muratovića, Naslednja postaja Kiosk scenaristke in režiserke Jasne Hribernik in Kustosova soba (Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno?) režiserja Damjana Kozoleta.

Vsi filmi so dostopni na povezavah: skica.at ali skica.de, kjer se nahajajo tudi opisi in vsebine posameznih filmov.