Ob kulturnem prazniku – Kaj bi rekel F. P.?

02. februar 2021
Filmi bodo na kulturni praznik dostopni od poldneva ter vse do polnoči.

Slovenski filmski center vam bo ob kulturnem prazniku na posebni spletni povezavi Baze slovenskih filmov na ogled ponudil dva filma iz leta 2019: Bik režiserja Bojana Laboviča (2019), Lovka režiserke Urške Djukić (2019), ter dva filma, ki sta nastala v prejšnjem desetletju: Che Sara, študijski film režiserja in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina (2002) in Made in Slovenia režiserja Mirana Zupaniča (2007).

Zakaj ravno ti filmi? Ker vsak na svoj način prikazujejo duh današnjega časa v naši bližnji okolici, na katerega pa vplivajo tudi globalni fenomeni. Pred nami zaživijo kot polnokrvni liki, vse pa povezuje skupna želja, da bi bili od okolice sprejeti taki kot so.

Filmi bodo na kulturni praznik dostopni od poldneva ter vse do polnoči.

Osrednji protagonist kratkega filma Bik je Milan Veber 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

V glavni vlogi nastopa Jure Ivanušič, v ostalih vlogah nastopajo Minca Lorenci, Jurij Drevenšek, David Čeh, Mateja Pucko, Nataša Tič Ralijan, Nika Rozman, Janko Turnšek, Gorazd Marinkovič, krave, pes Floki in bik Ferdo.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Makus film, v koprodukciji z RTV Slovenija, produkcijsko hišo Staragara in Studiem Legen. Film sta sofinancirala Slovenski filmski center in Mestna občina Maribor. Tehnične storitve je zagotovil Viba film. Film je svojo mednarodno pot začel v tekmovalnem programu filmskega festivala v Motovunu leta 2019.

Kratki film Lovka režiserke Urške Djukić je nastal v produkciji Nosorogi in koprodukciji RTV Slovenija. Film je zgodba o Silvi, ženski srednjih let, ki je izgubila stik s svojo žensko platjo. Zagnana lovka gre prvič na lov s svojo hčerko. Iniciacijski ritual ne poteka kot bi moral: Silva se domov ne vrne samo z divjim prašičem, temveč tudi s kljuvajočim vprašanjem o lastni identiteti. V glavni vlogi Silve je nastopila igralka Nataša Barbara Gračner, ki je na »SHORT to the Point« mednarodnem filmskem festivalu v Romuniji lani prejela nagrado za najboljšo igralko. V ostalih vlogah nastopajo še Ana Penca, Gojmir Lešnjak in Lučka Počkaj. Film je bil leta 2019 uvrščen v mednarodni tekmovalni program kratkih filmov Medfilm festivala v Rimu.

Študijski dokumentarni projekt Che Sara letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina pripoveduje o  Sari, ki se je srečala z Bogom. Ta ji je po njenem pripovedovanju namenil več nalog, ena od teh je tudi, da bo rodila Jezusa. Producent filma je Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, koproducent je RTV Slovenija. Film je leta 2003 n festivalu GoEast prejel tretjo nagrado v kategoriji študentski filmov ter tudi posebno priznanje žirije na 5. Festivalu študentskega filma v Beogradu.

Made in Slovenia je slovenska zgodba o uspešnem prehodu iz socializma, a ima tudi temno stran. Mnoge tovarne so propadle, delavci so ostali brez dela, zaposleni pa so pogosto žrtve neusmiljenega izkoriščanja. Ko je režiser izvedel kaj vse morajo žrtvovati ženske, da bi obdržale delo v neki tekstilni tovarni na štajerskem, je sklenil posneti ta film, ki prikazuje utrinek iz življenja sedemletne deklice Jane. Medtem, ko sta njena mama in oče na delu, je Jana sama, saj zaradi vodenih koz ne more v šolo. V otroški razposajenosti se odpravi na potep, vedno večjim nevarnostim naproti.

V filmu igrajo: Iva Krajnc Bagola, Vladimir Vlaškalić, Julijana Zupanič, Helena Peršuh, Mateja Pucko, Tomaž Gubenšek, Tadej Toš, Damjan Trbovc, Barbara Vidovič, Urška Vučak. Producent filma je Arsmedia, koproducent pa RTV Slovenija.