Umrl je igralec Mustafa Nadarević

22. november 2020
Po hudi bolezni je v starosti 77. let umrl filmski in gledališki igralec Mustafa Nadarević, eden najpomembnejših igralcev v regiji.

Po hudi bolezni je v 77. letu umrl filmski in gledališki igralec Mustafa Nadarević, eden najpomembnejših igralcev v regiji. Rodil se je leta 1943 v Banjaluki, večino življenja pa je preživel v Zagrebu, kjer je tudi končal Akademijo dramskih umetnosti in nastopal v gledališču. Po letu 1992 je v gledališču tudi režiral, tako v Zagrebu kot v Sarajevu. Odigral je več kot 150 gledaliških vlog, posnel več kot šestdeset filmov, dram in TV serij z največjimi režiserji iz regije.

V slovenskih filmih je bil prisoten pred in tudi po osamosvojitvi. Prvič je nastopil leta 1987 v filmih Hudodelci  režiserja Francija Slaka in  Ljubezni Blanke Kolak  režiserja Borisa Jurjaševiča. Leta 1991 je nastopil tudi v naslednjem filmu Borisa Jurjaševiča – Srčna dama. Po osamosvojiti je leta 2000 nastopil v kratkem igranem filmu Hop, Skip& Jump z Natašo Barbaro Gračner in Davorjem Janjićem pod taktirko Srdjana Vuletića, v filmu Na planincah režiserja Miha Hočevarja iz leta 2003, ter v dveh filmih Gorana Vojnovića: v tandemu z Borisom Cavazzo v filmu Piran Pirano (2010) in v filmu Čefurji raus (2013). Nastopil pa je tudi v koprodukcijah  Nikogaršnja zemlja, v oskarjevemu nagrajencu režiserja Danisa Tanovića iz leta 2001 in v Haliminini poti režiserja Arsena A. Ostojića iz leta 2012.

Najbolj znane so njegove vloge v filmih Oče na službeni poti Emirja Kusturice iz  leta 1985, Že videno Gorana Markovića iz leta 1987, Glembajevi Antuna Vrdoljaka iz leta 1988, za katero je prejel puljsko zlato areno za najboljšo moško vlogo in Gluhi smodnik Bata Čengića iz leta 1990.

Med številnimi nagradami, ki jih je prejel v svoji bogati karieri, sta tudi 2 zlati areni na puljskem filmskem festivalu.

O svojem igralskem poklicu je med drugim zapisal:
“Umetnost življenja in igre sta si zelo blizu, s to razliko, da je igra boljša, saj na sceni lahko velikokrat  umreš in ostaneš živ. Na žalost je življenje netalentiran igralec. Ko nas nekdo zapusti, je to za vedno. Ostane samo umetnost preživetja. In spominjanja.”