Umrl je Janko Čretnik, filmski distributer

13. november 2020
1957 - 2020 - In Memoriam

Po dolgotrajni bolezni je umrl Janko Čretnik, filmski in video distributer, ki je pomembno sooblikoval filmski program v Sloveniji, saj je na tem področju deloval več kot trideset let. Na začetku je bil tudi zastopnik velikih ameriških distribucijskih hiš, kasneje pa se je izključno posvetil distribuciji neodvisnih filmov v svoji distribucijski hiši Fivia. Z razvojem Art kino mreže v Sloveniji, na začetku prejšnjega  desetletja je postal eden najpomembnejših partnerjev pri prikazovanju evropskih filmov v slovenskih kinodvoranah, v  katerih so prikazali več kot 300 filmov, ki jih je Janko Čretnik pripeljal v Slovenijo; med njimi npr. tudi filma Ida, režija Pawel Pawlikowski, dobitnik oskarja za najboljši tujezični film leta 2015 in Neskončna lepota, režija Paolo Sorrentino, ki je oskarja prejel leto poprej.

V Art kino mreži Slovenije so ob tej tragični novici povedali: "Janko Čretnik je bil zaveznik in ljubitelj ne samo filma, temveč tudi kinematografov. Predvsem po njegovi zaslugi imamo pri nas tako pester nabor evropske kinematografije. Sodelovanje z njim je bilo vedno več kot korektno, močno ga bomo pogrešali."

Bil je tudi distributer vrste slovenskih celovečernih filmov, tistih, ki so imeli podporo Slovenskega filmskega centra, pa tudi tistih, ki so nastali brez nje. Tako je v zadnjih letih poskrbel za distribucijo filmov kot so Razredni sovražnik (2013), Šiška Deluxe, Pot v raj, Zoran, moj nečak idiot v letu 2015, Pojdi z mano v letu 2016, Košarkar naj bo, Ivan v letu 2017, Vsi proti vsem v letu 2019, pa tudi neodvisne produkcije kot je film Preboj (2019) ali Milice 2 (2018).

Redno je obiskoval najpomembnejše mednarodne filmske festivale (Cannes, Benetke, Berlin), kjer je tkal odnose z najpomembnjšimi tujimi prodajnimi agenti in Slovenijo postavljal na zemljevid držav, ki gradijo občinstvo tudi za bolj zahteven in umetniški film. To občinstvo je nenazadnje vzgajal tudi sam, saj je od leta 2010 organiziral Festival Evropskega in Mediteranskega filma v Piranu.

Janko Čretnik se je s filmom poklicno ukvarjal, vendar je film predvsem imel zelo rad, saj ga je ta, tako kot mnoge, enostavno začaral. Z njim je začaral tudi svoje bližnje, za katere upamo, da bodo nadaljevali njegovo poslanstvo, od katerega so odvisni tako slovenski prikazovalci, kot tudi gledalci.