Igralec Goran Bogdan nominiran za Evropsko filmsko nagrado

11. november 2020
Včeraj je Evropska filmska akademija objavila nominacije za vse kategorije.

V kategoriji za igralca leta 2020 je bil nominiran hrvaški igralec Goran Bogdan, za vlogo v filmu Oče. Njegovi konkurenti so Poljak Bartosz Bielenia (Corpus Christi), Italijana Elio Germano (Rad bi se skril) in Luca Marinelli (Martin Eden), Danec Mads Mikkelsen (Nažgani) in dansko –ameriški igralec Viggo Mortensen (Padati).

Film Oče, ki ga je režiral Srdan Golubović, je svetovno premiero imel na zadnjem Berlinalu. To je srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosanska  koprodukcija. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film je na Berlinalu osvojil dve nagradi (nagrado občinstva in nagrado ekumenske žirije).

Film pripoveduje o očetu, ki pešači od svoje vasi na jugu Srbije do Beograda, potem ko mu zaradi revščine odvzamejo otroka. To je tudi zgodba o človeku z roba družbe, ki na tej dolgi poti postane junak našega časa. Scenarij sta napisala Srdan Golubović in Ognjen Sviličić, v glavnih vlogah pa so ob Bogdanu nastopili še Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić in Ajla Šantić. Film je med ostalimi bil sofinanciran s finančnimi sredstvi Slovenskega filmskega centra in Eurimagesa.

Gorana Bogdana so slovenski igralci lahko pred tem spoznali v filmu Igram, sem režiserja Miroslava Mandića iz leta 2018. V filmu je Bogdan igralec v televizijski žajfnici, ki obsesivno zasleduje soigralko, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem.

V glavnih vlogah nastopajo še Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Tudi ta film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in v produkciji Filmostovje, mednarodno premiero je novembra 2018 imel na jubilejnem 40. Filmskem festivalu v Cairu, leta 2019 je bil nagrajen na SEEFest v Los Angelesu.

Film Oče je od 11. - 22. novembra tudi na sporedu ljubljanskega filmskega festivala, ki letos prvič poteka izključno na daljavo, preko videa na zahtevo.

Povezane novice