Dve nagradi za Mačka Murija (Žmitek, Perčič) in ena za Vojno besed (Černic)

03. november 2020
Podeljene nagrade Društva slovenskega animiranega filma.

Društvo slovenskega animiranega filma je na prireditvi, ki je letos potekala preko spletnega prenosa ob podpori Slovenskega filmskega centra, podelilo stanovske nagrade in nagrade za najboljše študijske projekte na področju animiranega filma.

Društvo je drugič podelilo stanovske nagrade DSAF na področju animiranega filma, in sicer v treh kategorijah. Z njimi želi izpostaviti vrhunske avtorske dosežke in prepoznavati odličnost ter prodornost nagrajencev. Stanovske nagrade na področju animiranega filma so izbirali člani in članice društva.

Prejemniki stanovskih nagrad Društva slovenskega animiranega filma za leto 2020 so Jernej Žmitek za režijo za projekt Maček Muri – Tekma (Invida, 2020), Matic Perčič za tehniko animacije za projekt Maček Muri – Tekma (Invida, 2020) ter Leo Černic za likovno zasnovo za projekt Vojna besed ali spoštljiva tišina (Kinoatelje, 2020).

Nagrade in posebne omembe DSAF na področju študijskih projektov je izbrala strokovna komisija v sestavi avtoric in animatork Anke Kočevar in Zarje Menart ter producenta Jureta Vizjaka. Letos je komisija morala izbirati med največ prijavljenimi končanimi študijskimi animiranimi filmi doslej, ob tem so zapisali: ''Prijavilo se je kar 13 avtorjev s 14 deli. Opažamo, da je povečana kvalitetna produkcija kombinacija ustvarjalnosti mladih avtorjev ter mentorskega dela profesorskega kadra na Akademiji umetnosti  Univerze v Novi Gorici ter Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Veseli nas porast mladih ustvarjalcev in njihov avtorski potencial.''

Nagrado DSAF za končani študijski animirani projekt za leto 2020 je prejel Miha Reja za študijski projekt Za zaprtimi roletami (Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici), podeljene pa so bile tudi kar tri posebne omembe za končane študijske projekte, vse tri prav tako iz Akademije umetnosti na Univerzi v Novi Gorici in sicer Jošt Šeško za projekt Zemlječarstvo, Larisa Nagode za projekt Elsie ter Katarina Blažič za projekt Pogovor brez konca. Nagrado DSAF za študijski animirani projekt v razvoju pa je prejela Amadeja Kribiš za projekt Dismorfija (Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici), posebna omemba pa je pripadla Sofiyi Kruglikovi za projekt Luknje (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani).

Nagrajene filme si lahko brezplačno ogledate nocoj, 3. novembra, med 20. in 24. uro na http://mdaf.bsf.si. Gre za spletno mesto, ki ga je društvo ob letošnjem praznovanju mednarodnega dneva animiranega filma (28. oktober) pripravilo v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov in ob podpori Slovenskega filmskega centra.

Vse do 8. novembra pa si lahko ogledate tudi 37 filmov v štirih sklopih: Nagrade DSAF 2019, Študijski filmi, Filmi z delavnic in kot posebno poslastico še vedno edini slovenski animirani celovečerni film Socializacija bika? (1998). Ves program je dostopen na http://mdaf.bsf.si.

Novico so pripravili v DSAF.

Povezane novice