Na festivalu v Benetkah še ena svetovna premiera filma s slovensko udeležbo

31. avgust 2020
Film Sadeži pozabe tekmuje za leva prihodnosti, ki je podeljen najboljšemu prvencu iz vseh programov festivala in za ostale nagrade iz programa Obzorja.

Otvoritveni film uradnega programa Obzorja (Orizzonti) bo celovečerni igrani film Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua, v katerem je udeležena tudi Slovenija. Film tekmuje za leva prihodnosti, ki je podeljen najboljšemu prvencu iz vseh programov festivala in za ostale nagrade iz programa Obzorja.  Scenarij za film sta napisala režiser in Stavros Raptis, v njem pa igrajo Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Anna Kalaitzidou in Argiris Bakirtzis. Gre za grško-poljsko-slovensko koprodukcijo, slovenska koproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, ki sta ob tej priložnosti povedala: »Vesela in ponosna sva, da smo skupaj s slovenskimi sodelavci lahko prispevali svoj delež k tako izvrstnemu prvencu. V tem nenavadnem letu je uvrstitev v tekmovalni program festivala v Benetkah še toliko več vredna. S tem projektom sva dobila odličen film in krasnega prijatelja, režiserja Christosa Nikouja.« Pri filmu sodelujejo v tonski post produkciji še Sašo Kalan, Tom Lemajič in Rudi Jeseničnik. Film bo na festivalu imel svetovno premiero, prvič bo na sporedu v sredo, 2. septembra ob 16. uri, slovensko občinstvo si ga bo lahko ogledalo že letošnjo jesen.

Sredi svetovne pandemije, ki povzroča nenadno izgubo spomina, se Aris (Aris Servetalis), moški srednjih let, vključi v terapevtski program, katerega namen je pomagati bolnikom, ki jih nihče ne pogreša, da si zgradijo novo identiteto. Arisu se uspe vrniti v običajno življenje, pri čemer sledi navodilom na kasetah, ki mu predpisujejo vsakodnevna opravila, da si lahko ustvari nove spomine in jih zabeleži s kamero. Pri tem spozna Anno (Sofia Georgovasili) – žensko, ki se prav tako zdravi. Grški režiser in scenarist Christos Nikou nam z brezizraznimi, nenavadnimi in nadrealističnimi podobami predstavi zavajajoč razmislek o spominu, identiteti in izgubi, ki prek zgodbe o odkrivanju samega sebe raziskuje, kako bi se družba soočila z neustavljivo epidemijo. Smo seštevek lastnih podob, ki jih kopičimo in dajemo na ogled, ali smo nekaj dragocenejšega in globljega?

Direktor fotografije filma je Bartosz Swiniarski, montažer Giorgos Zafeiris, izvirna glasba »The Boy«, kasting Stavros Raptis, direktor filma Sevi Morou, oblikovanje zvoka Leandros Ntounis, tonski tehniki Kostas Koutelidakis ter že omenjena slovenska trojna udeležba, scenografija Efi Birba, kostumografija Dimitra Liakoura, maska Kiriaki Melidou ter vodja snemanja Teta Apostolakipro. Producenti filma so Iraklis Mavroeidis, Angelos Venetis, Aris Dagios, Nikos Smpiliris (Boo Productions) in Christos Nikou, koproducenti pa Mariusz Włodarski (Lava Films) in slovenski Perfo. Film je nastal s podporo Grškega filmskega centra, ERT, Poljskega filmskega inštituta in programa MEDIA.

Kot smo že poročali, bo v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori) svetovno premiero doživel slovenski manjšinski koprodukcijski film v režiji srbskega režiserja Ivana Ikiča Oaza, ki je za film spisal tudi scenarij. Prva projekcija filma z ekipo bo na sporedu v četrtek, 3. septembra ob 17. uri. V glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer. Film je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija, pri njegovem nastajanju pa je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, koproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra ter ostalih nacionalnih filmskih skladov. Prav tako je pridobil tudi sredstva s srani evropskih skladov Eurimages in Kreativna Evropa Media. Več o filmu je dostopno na tej povezavi, beneški festival bo letos potekal od 2. do 12. septembra.

Povezane novice