Slovenski filmi na 67. festivalu v Pulju - PRELOŽENO

09. julij 2020
Osrednji filmski hrvaški festival je v svoj program uvrstil devet slovenskih filmov.

Festival bo potekal od 18. do 26. julija

V tekmovalni program filmskega programa manjšinskih koprodukcij so se uvrstili slovenski celovečerni igrani filmi Ne pozabi dihati Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala, Vsi proti vsem Andreja Košaka, Jaz sem Frenk Metoda Pevca ter manjšinski koprodukciji Oče Srdana Golubovića in Sin Ines Tanović. Vsi filmi, razen Očeta, ki bo na ogled v areni, bodo na ogled v Istrskem narodnem gledališču.

Ne pozabi dihati scenarista in režiserja Martina Turka je imel lani oktobra svetovno premiero na rimskem filmskem festivalu, v paralelni in neodvisni festivalski sekciji »Alice Nella Citta«, posvečeni filmom za mlado občinstvo, kjer je bil del tekmovalnega programa Mladi odrasli (Young Adults). Film pripoveduje o petnajstletnem Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemnu sproži naval nasprotujočih si čustev. V filmu igrajo prihajajoči rodovi slovenskega filma Matija Valant, Tine Ugrin, Klara Kuk in Ronja Matijevec Jerman, poleg njih pa večje vloge zasedajo tudi Iva Krajnc Bagola, Nikola Đuričko in Miha Rodman. Film je nastal v produkciji Bela film, producentka je Ida Weiss, v koprodukciji s Quasar Multimedia iz Italije, Studio dim iz Hrvaške, RTV Slovenije in RAI Cinema. Na sporedu bo v nedeljo, 19. 7. ob 17. uri.

V ponedeljek, 20. 7. ob 17. uri, sledi film Korporacija. Scenarij zanj je napisal Zoran Benčič, pisatelj, avtor besedil in vokalist glasbene skupine Res Nullius. Na 22. Festivalu slovenskega filma je Jana Zupančič prejela vesno za najboljšo žensko stransko vlogo. Poleg Zupančičeve v filmu igrajo še Uroš Fürst, Primož Vrhovec, Ivo Barišič, Jelena Perčin, Borut Veselko, Lejla Korać, Katarina Stegnar, Matija Vastl, Niko Goršič in Pia Zemljič. Leon Gall je policijski inšpektor v poznih tridesetih. Včasih deluje na robu legalnosti, vendar ni koruptiven. V četrti, kjer je odraščal s svojo pokojno materjo, narkomanko, korporacija Rihter želi pričeti gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Leon Gall prek svoje punce, luksuzne prostitutke Veronike Gril, ki zadovoljuje pomembnega politika in enega izmed glavnih akterjev pri projektu, izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv. Producent filma je Tomi Matič, produkcija Lignit film. Koproducenti filma so Jaako Dobra Produkcija iz Hrvaške ter slovenski MB Grip, Zvokarna in RTV Slovenija.

Vsi proti vsem scenarista in režiserja Andreja Košaka je imel mednarodno premiero na 48. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu. Poleg pokojnega Petra Musevskega, ki je v filmu upodobil inšpektorja Berginca, v glavni vlogi skorumpiranega župana igra Vlado Novak, ob njem pa so v filmu tudi Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik in Blagoj Veselinov. Kot igralca sta se v epizodnih vlogah preizkusila tudi režiser Igor Zupe in pisatelj Jurij Hudolin. Film je politični triler, ki se dogaja v izmišljenem kraju Rovte pod idiličnimi Alpami in govori o demokraciji, volilnih prevarah in razkrajanju družbenih vrednot. Gre za slovensko-severnomakedonsko-hrvaško koprodukcijo. Producent filma je Zoran Dževerdanović iz produkcijske hiše Blade, koproducenti pa RTV Slovenija, Mind Production, Motion, Studio Ritem in Daiga. Puljsko občinstvo si ga bo lahko ogledalo v torek, 21. 7. ob 17. uri.

Jaz sem Frenk je tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koprodukcijski partnerji so Baš Čelik iz Srbije, Interfilm iz Hrvaške in Small Moves iz Severne Makedonije. Film bo na sporedu v sredo 22. 7. ob 17. uri.

Sin, drugi film bošnjaške režiserke Ines Tanović, je otvoril lanskoletni filmski festival v Sarajevu, kjer je imel svetovno premiero. Režiserka je zanj spisala tudi scenarij, za fotografijo je poskrbel Mitja Ličen, zvok je oblikoval Julij Zornik. V filmu igrajo Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Lidija Kordić, Nina Violić in Daria Lorenci-Flatz.  Štiri leta po posvojitvi Armana sta Jasna in Senad dobila tudi biološkega sina Dada. Arman je odrastel v inteligentnega mladeniča, ki se vse življenje bori z dejstvom, da je posvojen. Nenehno se  nahaja v težavah, a hkrati dela vse, kar je v njegovi moči, da bi Dada odvrnil s poti samouničenja. Toda njuni starši si napačno razlagajo Armanovo vpletenost in ga krivijo za vse težave, ki jih imajo z Dadom. Film je nastal v sodelovanju koproducentov iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Romunije, Slovenije in Črne Gore. Slovenski koproducent je Rok Sečen iz produkcijske hiše Monoo. Film bo na sporedu v nedeljo 19. 7. ob 19. uri.

Manjšinski koprodukcijski celovečerni film Oče se je na letošnjem Berlinalu uvrstil v uradni programski sklop Panorama in je na taistem festivalu prejel nagrado za najboljši film po izboru Ekumenske žirije in nagrado občinstva. Gre za srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosansko  koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Ženska stoji pred tovarno z dvema majhnima otrokoma in grozi, da se bo zažgala, če možu Nikoli ne izplačajo preostalih plač in odpravnine. Ker se nihče ne odzove, se res zažge. Otroka kričita in jokata. Ko Nikolo obvestijo, kaj se je zgodilo, odhiti v tovarno. Izve, da je žena v bolnišnici, otroka pa je center za socialno delo odpeljal k rejniški družini. Nikola odkrije, da se za odločitvijo centra za socialno delo skriva korupcijska veriga: direktor je poslal otroka v svojo vas, k svoji družini in sosedom ter si prisvojil del denarja, ki ju zanju plačuje država. Iz protesta in obupa se Nikola odpravi peš v Beograd na ministrstvo iskati pravico zase in svoja otroka. Scenarij za filma sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Poleg Vertiga so koprodukcijske hiše še Neue Mediopolis Film, ASAP Films, Propeler Film, SCCA/pro.ba, ZDF Arte in Arte France Cinema. Film bo na sporedu v petek, 24. julija ob 21.50 uri, v puljski areni.

Na letošnji festival je uvrščenih tudi po več kot 20 kratkih in študentskih filmov. Med drugimi bo v četrtek 23. 7. ob 17. uri v Istrskem narodnem gledališču na sporedu na lanskem Festivalu slovenskega filma z vesno nagrajeni kratki film Raj v režiji Sonje Prosenc in Mitje Lična. Ana in Lars na jadranskem otoku preživljata svoje poletne počitnice. Videti je, kot da sta v raju, dokler nepričakovano srečanje ne postavi njunega odnosa na preizkušnjo in ju prisili, da na novo razmislita o tem, kar želita eden od drugega. V filmu igrajo Judita Franković Brdar, Jernej Kogovšek, Saša Pavlin Stošić in Matej Puc. Producent filma je Monoo.

V programu študentskih filmov pa bodo predvajali dokumentarec Alzheimer Cafe Martina Drakslerja ter igrani Gaganje Roka Hvale.

Zakonca Ivan in Jožica sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom za starejše občane. Kljub vsem oviram starosti nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. Spomini bledijo, ljubezen ostaja. To je zgodba kratkega dokumentarnega filma Alzheimer Cafe scenarista in režiserja Martina Drakslerja. Film je na lanskem 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši študijski film ter posebno omembo izobraževalnega programa Ostrenje pogleda.

Gaganje pa pripoveduje o Maji, ki svojo zasvojenost z alkoholom in depresijo poskuša omiliti s pogovori z račko, ki jo ima v kopalni kadi. V filmu igrajo Nejc Cijan Garlatti, Eva Jesenovec, Brina Lapi in Barbara Žefran. Producent obeh študijskih filmov je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, na festivalu bosta na ogled v petek, 24. 7. ob 18.45 uri v Kinu Valli.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice