Slovenski filmi na 73. filmski tržnici v Cannesu

18. junij 2020
Slovenski filmski center bo na virtualni filmski tržnici predstavil tri slovenske celovečerne filme.

Letošnja 73. filmska tržnica v Cannesu bo prvič potekala na spletu od 22. do 26. junija. Slovenski filmski center bo na virtualni filmski tržnici (Market Screenings 2020) predstavil tri slovenske celovečerne filme. Projekcije filmov so namenjene predvsem festivalskim selektorjem, ki naj bi filmom omogočili čim boljšo mednarodno festivalsko premiero.

Prvi bo v ponedeljek, 22. junija ob 11. uri, virtualno na ogled novi celovečerni igrani film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja. Gre za srečanje dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje. Film je posnet v črno-beli tehniki z barvnimi inserti. Režiser je o svojem filmu povedal: »Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta. Surovi in brezobzirni kapitalizem iz dneva v dan razdira človeške odnose in spreminja svet v vojno vsakogar z vsakomer. Empatija, sočutje, pozornost do bližnjega, občutljivost za bolečino drugega, vse to, se zdi, izginja z zemljevida sveta. Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda.« V filmu igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst, Barbara Cerar, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Ivo Ban, Benjamin Krnetić in Branko Završan. Direktor fotografije je Mitja Ličen, avtor glasbe Marjan Nečak, montažerja Jurij Moškon, Andrija Zafranović, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, direktor filma Matija Kozamernik. Producent filma je Forum Ljubljana, producentka Eva Rohrman. Koproducenti filma so Delirium in Sektor Film. Poleg Slovenskega filmskega centra so sofinancerji še Filmski center Srbije, Filmski center Severne Makedonije, s podporo Filmskega studia Viba film. 

Drugi bo na ogled v torek, 23. junija ob 11. uri, in sicer tretji celovečerni igrani film Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića, ki je skupaj s Tommasom Santijem napisal tudi scenarij. Film se ukvarja z migrantsko tematiko. Leo je Italijan, ki živi v Sloveniji. Vučko je Bosanec, ki je kot otrok pribežal v Slovenijo. Leo v Sloveniji vztraja zaradi bivše žene Tanje in sina Luka, v upanju, da bodo spet postali družina. Ko jima banka odkloni obljubljeno posojilo za obnovo restavracije, sta Leo in Vučko prisiljena sprejeti ponudbo prevaranta Giannija. Ukrasti morata njegov tovornjak, da lahko Gianni pobere denar od zavarovanja. A namesto Giannijevega tovornjaka Leo in Vučko ukradeta tovornjak poln beguncev. Begunec Vučko in migrant Leo tako nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi. Da bi rešila svoje finančne težave, se jih odločita prodati. In če se sprva še zdi, da jima za begunce ni vseeno, je iz dneva v dan v Leu in Vučku vse manj človeškega. Režiser pravi, da »postaja film iz dneva v dan bolj aktualen. Pa ne zato, ker bi bil danes v Evropi problem beguncev in migracij večji kot je bil pred leti, temveč zato, ker smo mi iz dneva v dan vse manj človeški.« V filmu igrajo Francesco Borchi, Moamer Kasumović, Maruša Majer, Jaka Jakopič, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Baković, Ninni Bruschetta, Gianluca Gobbi, Aljaž Jovanović in Benjamin Krnetić. Direktor fotografije je Miloš Srdić, montažer Ivor Ivezić, avtorica glasbe Tamara Obrovac, snemalec zvoka Igor Iskra, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja Jelena Proković, oblikovalka maske Anja Rančić Godina, direktorica filma Amela Ikovic. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia. Koproducenti so MB Grip, NuFrame, Studio 100 in Apapaja. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s podporo Filmskega studia Viba film.

Na isti dan ob 17. uri bo potekala tudi 15 minutna predstavitev celovečernega igranega filma Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Bruno in Duša živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. In čeprav je tako, se vedno znova želita srečati. »Pred leti, ko je bil stric še živ, sem ga pogosto hodil obiskovati v dom za upokojence, kjer je živel. S težavo se je spominjal aktualnih dogodkov, po drugi strani pa je živo pripovedoval o dogodkih in podrobnostih, ki so se zgodile pred tridesetimi ali petdesetimi leti. Drugo posteljo v njegovi sobi je zasedal starec v nenehnem stanju nezavesti. Ganila me je ranljivost teh ljudi, njihovi sporadični nasmehi in otroškost, s katero so dojemali stvari okoli sebe,« o filmu pravi režiser. V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Lara Komar, Borisa Cavazza, Vladimir Jurca, Doroteja Nadrah, Jerca Merzel in Jurij Drevenšek. Direktor fotografije je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, avtor glasbe Darko Rundek, snemalec zvoka Francesco Morosin, oblikovalec zvoka Havir Gergolet, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografinja Polonca Valentinčič in oblikovalka maske Anita Ferčak. Producent filma je Filmostovje. Producenta sta Miroslav Mandić in Nina Robnik, izvršna producentka je Sandra Ržen. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s podporo Filmskega studia Viba film. Koproducent filma je RTV Slovenija, italijanski koproducent je Quasar Multimedia. Film so finančno podprli tudi Avdiovizualni sklad Furlanija-Julijska krajina in filmska komisija Furlanija-Julijska krajina – MiBAC shema denarnih povračil. Prodajni agent je italijanski Coccinelle. Predstavitev filma bo potekala tudi v sredo, 24. junija ob 12. uri.

Na spletni filmski tržnici v Cannesu bo v sklopu prihajajočih slovenskih filmov akreditiranim filmskim strokovnjakom predstavljenih tudi 9 filmov, ki so še v post-produkciji, vendar bodo končani v bližnji prihodnosti. To so trije celovečerni igrani prvenci: Jezdeca režiserja Dominika Menceja, Ptičar režiserja Roberta Černelča, Inventura režiserja Darka Sinka, novi celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja in pet celovečernih dokumentarnih filmov od tega prav tako dva prvenca: Cent’anni režiserke Maje Prelog (prvenec), Odpuščanje (delovni naslov) režiserke Marije Zidar (prvenec), Afganistanke na smučeh režiserke Haidy Kancler, Konoplja osvobaja režiserja Miha Čelarja in Telo režiserke Petre Seliškar.

V sklopu rezidence Cinefondation pa bo v sredo, 24. junija ob 10. uri režiserka Urška Djukić predstavila svoj prvi celovečerni film v razvoju z delovnim naslovom Nekaj je v zraku (Little Trouble Girl), ki ga pripravljata skupaj z letošnjo producentko »na potezi« Marino Gumzi, ki je na čelu produkcijske hiše Nosorogi. Tradicionalno srečanje »producentov na potezi«, ki je po navadi bil eden izmed dogodkov v Cannesu, je letos  že potekalo virtualno od 11. do 15. maja.

Slovenski filmski center bo tudi letos svetovno filmsko javnost vabil k snemanju v Sloveniji in predstavljal priložnosti ter prednosti uveljavljanja ukrepa denarnih povračil.

Povezane novice