V spomin filmskemu in gledališkemu igralcu Petru Musevskemu

19. marec 2020
Peter Musevski je kot prvi slovenski igralec domov odnesel nagrado srce Sarajeva.

V 55. letu starosti se je poslovil filmski in gledališki igralec Peter Musevski, eden izmed glavnih obrazov slovenskega filmskega novega vala iz druge polovice devetdesetih let. Nastopil je v celovečernih filmih Damjana Kozoleta, Vinka Möderndorferja, Igorja Šterka. V lanskem letu je nastopil v dveh filmih, ki sta že prišla na platna slovenskih kinematografov: Polsestra v režiji Damjana Kozoleta in Vsi proti vsem v režiji Andreja Košaka. Žal ne bo dočakal premiere svoje zadnje glavne filmske vloge, ki mu jo je namenil režiser Vinko Möderndorfer v filmu Zastoj.

Peter Musevski je nastopal v vseh štirih celovečernih filmih Vinka Möderndorferja, dva izmed njih sta imela svetovno premiero na beneškem festivalu - Predmestje (2004) in Pokrajina št. 2 (2008), pot na tuje festivale in prve mednarodne nagrade pa mu je prineslo edino sodelovanje z režiserjem Janom Cvitkovičem v filmu Kruh in mleko (2001). Film je prejel leva prihodnosti v Benetkah, Musevski pa je za vlogo Ivana najprej prejel nagrado za najboljšo moško vlogo na 3. Mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi, leto kasneje pa je za to vlogo bil nagrajen tudi na 23. Mostra de Valencia v Španiji. Na 4. Festivalu slovenskega filma je prejel nagrado Stopov igralec leta, ki jo je podeljevala revija Stop.

Najdaljše sodelovanje je igralec imel z režiserjem Damjanom Kozoletom, saj je z njim sodeloval v kar sedmih celovečernih filmih. Največji odmev sta doživela filma Rezervni deli (2003) in Delo osvobaja (2004). Film Rezervni deli se je uvrstil v tekmovalni program berlinskega festivala, Delo osvobaja pa v uradni program festivala v Locarnu.

Na 6. Festivalu slovenskega filma je Peter Musevski za vlogo Ludvika Zajca v filmu Rezervni deli prejel vesno za najboljšo moško glavno vlogo in nagrado Stopov igralec leta.

Leta 2005 je igralec na 8. Festivalu slovenskega filma nastopil v kar dveh glavnih vlogah:
v vlogi Petra - Perota v filmu Delo osvobaja in v vlogi Petra v filmu Uglaševanje, ki ga je režiral Igor Šterk.

Žirija mu je podelila nagrado za najboljšo vlogo v obeh filmih in v obrazložitvi napisala: “Za prepričljivo upodobitev vsakdanjega človeka in njegovih negotovosti.”

Tega leta je domači žiriji sledila tudi mednarodna žirija 11. Sarajevskega filmskega festivala in odločila, da je Peter Musevski v filmu Delo osvobaja odigral najboljšo moško vlogo festivala. V obrazložitvi so zapisali, da je »Peter z likom Petra iz filma plaval na krilih lastne domišljije in nam z raznovrstnostjo igralskih sredstev podaril lik, ki s svojo lahkoto neznosnega obstajanja nosi celoten film.

Peter Musevski je kot prvi slovenski igralec tako domov odnesel nagrado srce Sarajeva.

Filmski in gledališki igralec je nastopil tudi v številnih kratkih filmih avtorjev različnih generacij, med drugim tudi v kratkem filmu Child in Time režiserke Maje Weiss, ki se je leta 2005 uvrstil v tekmovalni program Berlinala. Nastopil je tudi v nekaj manjšinskih koprodukcijah, med drugim v filmu Jaz sem iz Titovega Velesa, makedonske režiserke Teone Mitevske iz leta 2007.

Za vlogo poslovneža Viktorja v Titovem Velesu ter za vloge Soseda v filmu Za vedno (2008) in Edija v filmu Slovenka (2009) režiserja Damjana Kozoleta, in še za nekaj gledaliških vlog, je leta 2010 prejel nagrado Prešernovega sklada. Mojca Kreft je v obrazložitvi zapisala: “Zagotovo se nam podoba igralca Petra Musevskega zapiše globoko v spomin: s svojim žalostnim obrazom in pretresljivimi očmi, ki se sprehajajo v neskončno živih podobah, saj njegova igralska maska ni nikoli tako dokončno dorečena, da je ne bi zmogel vedno znova in znova spreminjati in dopolnjevati, ji nadevati novih in novih gledaliških in filmskih igralskih obrazov.”

Povezane novice