Velika Štigličeva nagrada Emi Kugler, za izjemno režijo nagrajena Ivanišin in Božič

28. februar 2020
Stanovske nagrade so petič po vrsti podelili predstavniki Društva slovenskih režiserjev (DSR).

Društvo slovenskih režiserjev je včeraj zvečer v Slovenski kinoteki že petič podelilo stanovske nagrade na področju filmske in televizijske režije. Poleg nagrade za življenjsko delo Emi Kugler so podelili še nagradi Štigličev pogled. Prejela sta ju režiserja Gregor Božič in Matjaž Ivanišin.

Nagrado Štigličev pogled društvo režiserjev podeljuje za izjemno režijo. Božič je nagrado prejel za režijo celovečernega igranega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Ivanišin pa za režijo celovečernega igranega filma Oroslan.

Nagrada za življenjsko delo je pripadla Emi Kugler, multidisciplinarni umetnici, ki pri filmu deluje kot režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka. Poleg ustvarjanja pri filmu se udejstvuje še v gledališču kot avtorica performansov in občasno tudi scenografij. "V bistvu je renesančna umetnica, ki deluje zunaj vseh okvirov, v katere se v današnjem času skuša umestiti filmskega ustvarjalca," je zapisala žirija.

Ema Kugler s specifičnim izrazom ustvarja že od leta 1993 in je do zdaj posnela 14 avtorskih del, od tega pet celovečernih, šest kratkih in tri dokumentarne filme. Na mednarodnih festivalih je prejela številne nagrade, doma pa leta 2008 za film Le Grand Macabre tudi nagrado Prešernovega sklada.

Letošnjo komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Miroslav Mandić, Sonja Prosenc in Darko Štante.

Slovenske režiserke in režiserji želijo z letnim podeljevanjem nagrad Franceta Štiglica za izjemne dosežke in za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije povečati prepoznavnost slovenskega filmskega ustvarjanja.

Vir: STA

Povezane novice