Jebiga scenarista in režiserja Mihe Hočevarja napolnil Dvorano slovenskega filma

07. februar 2020
V ljubljanskem Koloseju smo včeraj, v četrtek 6. februarja, odprli vrata Dvorane slovenskega filma.

Digitalizirana različica filma Jebiga (2000) scenarista in režiserja Mihe Hočevarja je po dvajsetih letih ponovno zaživela na filmskem platnu, pridružili so se tudi številni ustvarjalci filma. Med drugim: Zoran Mihailović in Emil Svetlik, digitalizacija filma; Simon Pintar, direktor fotografije, Darko Vinkl producent in scenarist ter režiser Miha Hočevar.

Prisotna je bila tudi številna igralska zasedba: Lotos Šparovec, Kolja Saksida, Vasten Valič, Karmen Rupnik, Peter Hvalica, Polona Juh, Damjan Škafar, Marko Miladinović, Darko Miladinović, David Furlan, Gorazd Obersnel in Matej Družnik.

Skupina fantov v filmu Jebiga preživlja poletje v Ljubljani, kjer vlada splošno pomanjkanje. Pomanjkanje denarja, alkohola, droge, ljubezni in seksa. Ogroža jih tudi nenaklonjenost okolja. Njihova sreča je v tem, da se jim vse težave zdijo hudo zabavne. Vse se jim zaplete. Vse se jim preplete. In za večino se vse srečno razplete.

Film je bil posnet avgusta 1998 v tridesetih snemalnih dneh na lokacijah v Ljubljani in okolici ter na otoku Rab. Nastal je v produkcijski hiši Nora in v koprodukciji z RTV Slovenija.

Projekt Dvorana slovenskega filma bo omogočil večjo promocijo in dostopnost slovenskih filmov domači javnosti. V dvorani se bodo predvajali tako novi slovenski filmi kot tudi posamezne reprize filmov iz preteklih let ter filmskih naslovov iz bere slovenske filmske dediščine. Projekt so v Koloseju zasnovali v prepričanju in zavedanju, da je potrebna aktivna vključitev in prepoznavanje domačega filma. In kot je že dejal režiser filma Jebiga: »Naj slovenski film živi, predvsem pa naj se vrti!«

V prihajajočih tednih si bo v Dvorani slovenskega filma, poleg Jebiga, Košarkar naj bo 2 (režija Boris Bezić, 2019) in Vsi proti vsem (režija Andrej Košak, 2019), med drugim mogoče ogledati naslednje slovenske filme: Štigličeva Na svoji zemlji (1948) in Ne joči, Peter (1964), To so gadi (režija Jože Bevc, 1977); Zgodbe iz kostanjevih gozdov (režija Gregor Božič, 2018); Krizno obdobje (režija Franci Slak, 1981).

Programu Dvorane slovenskega filma lahko sledite na FB in Instagram profilu in na tej povezavi.

Ob kulturnem prazniku bo film Jebiga, 8. februarja ob 19. uri, v ljubljanskem Koloseju na ogled brezplačno, prevzem vstopnic je na blagajni Koloseja.

Povezane novice