Gledanost slovenskih filmov narašča, z Bazo slovenskih filmov in Dvorano slovenskega filma pa se bo slovenski film še bolj približal domači javnosti

22. januar 2020
Naši filmi - novinarska konferenca

V letu 2020 bo padla prva klapa štirih igranih celovečernih filmovSkriti ljudje režiserja Miha Hočevarja, prvenec Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc, Dedek gre na jug režiserja Vincija Vogua Anžlovarja in Zbudi me režiserja Marka Šantića. 

Na razpisih za leto 2019 je Slovenski filmski center, javna agencija RS (v nadaljevanju SFC) podprl dva prvenca v skupni vrednosti 445.981 evrov: Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc in Cent'anni režiserke Maje Prelog ter štiri igrane celovečerne projekte v skupni vrednosti 1.928.500 evrov: Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, Šterkijada režiserja Igorja Šterka, Poslednji heroj režiserja Žige Virca in Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta. Podprta sta bila tudi dva celovečerna dokumentarna projekta v skupni vrednosti 111.400 evrov: Skozi moje oči režiserja Igorja Vrtačnika in Izza bitne zavese režiserja Jurija Grudna.  

Gledalci lahko od začetka januarja 2020 v slovenskih kinematografih že gledajo Polsestro režiserja Damjana Kozoleta, konec januarja prihaja v kinematografe tudi novi film režiserja Andreja Košaka Vsi proti vsem, februarja pa še Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka, film, ki je bil v celoti posnet v Beli krajini. Predvidoma bosta do konca leta v slovenskih kinih na ogled še filma Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja in Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića

V letu 2019 si je po doslej zbranih podatkih slovenske filme ogledalo dobrih 160.000 gledalcev, kar je v primerjavi z letom poprej, ko je bilo gledalcev slovenskega filma 133.173, dobrih 20 odstotkov več. Gledalcev vseh filmov v letu 2019 je bilo 2,310.568, kar pomeni, da je delež gledalcev slovenskih filmov 7-odstoten (v letu 2018 2,549.093, torej 5-odstoten).

SFC v leto 2020 vstopa z novo strategijo za obdobje 2020-24, ki kot enega pomembnejših ciljev poudarja povečanje dostopnosti filmskih vsebin in razvoj občinstev, saj ugotavljamo, da slovenski filmi po končani redni distribuciji v kinematografih niso dostopni javnosti, ob tem pa je ključnega pomena tudi skrb za dostopnost filmske dediščine. Za dvig filmske kulture in informiranost o domači filmski in avdiovizualni ustvarjalnosti je ključnega pomena tudi dostop do celovitih informacij o le-teh. Prav v ta namen je s podporo SFC nastala Baza slovenskih filmov (v nadaljevanju BSF)ki jo pripravljamo v sodelovanju s Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, in ponuja dostop do posodobljene podatkovne baze slovenskega filma. V letu 2020 pripravljamo tudi projekt Dvorana slovenskega filma, pri katerem sodeluje ljubljanski Kolosej, ki je največji prikazovalec filmov v glavnem mestu in v podporo slovenskemu filmu med drugim v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev že vrsto let podeljuje Zlate role (za vsakih 25.000 gledalcev se podeli zlata rola). V preteklih dveh letih sta Gajin svet (2018) režiserja Petra Bratuše in Košarkar naj bo 2 (2019) režiserja Borisa Bezića skupaj prejela 5 zlatih rol. Slednji bo svojo tretjo zlato rolo prejel v soboto, 25. januarja, 2020 v mariborskem Mariboxu. 

Po besedah direktorice Nataše Bučar bosta oba projekta približala slovenski film domači javnosti. »Posodobitev obstoječe baze slovenskih filmov je bila zaradi potreb širše in strokovne javnosti nujna, odlično pa bo služila tudi v izobraževalne namene. V Dvorani slovenskega filma se bodo predvajali tako novi slovenski filmi kot tudi posamezne reprize filmov iz preteklih let ter filmskih naslovov iz bere slovenske filmske dediščine. Z vzpostavitvijo projekta Dvorana slovenskega filma želimo tako širiti filmsko kulturo, povečati dostopnost domačega filma in pomembnost slovenskega filma na domačih tleh,« je še dodala Bučarjeva. V Koloseju Ljubljana bo tako vsak dan v letu predvidoma na ogled najmanj ena projekcija slovenskega filma, program pa bodo samostojno oblikovali programski sodelavci Koloseja. Prvi predvajani film bo komedija Jebiga (2000) scenarista in režiserja Miha Hočevarja – 6. februarja 2020, ob 20. uri. 

BSF predstavlja nacionalno spletno platformo, na kateri so dostopne informacije o slovenski filmografiji od njenih začetkov do danes, od profesionalne do amaterske produkcije, od komercialnih do eksperimentalnih projektov, od filmov do videospotov. Poleg osnovnih podatkov ponuja dostop do fotografskih, pisnih in video gradiv, pomembnih za razumevanje širšega kulturno-zgodovinskega konteksta domače filmske ustvarjalnosti. BSF je temeljno referenčno spletno mesto, namenjeno strokovni in širši javnosti, tako ljubiteljem in poznavalcem kot tistim, ki bodo slovenski film s pomočjo BSF šele odkrivali. Baza slovenskih filmov za javnost predstavlja pomemben prvi korak k boljši informiranosti širšega domačega in tujega občinstva, razvoj v prihodnjih letih pa bo pripomogel tudi k popularizaciji slovenske kinematografije in dostopnosti slovenskih filmov.

Kot je med drugim povedal vodja projekta Lev Predan Kowarski, je: »Baza slovenskih filmov v času testnega delovanja od lanskega novembra privabila že več kot 5.500 obiskovalcev, ki so si filme ogledali 1.175-krat. Ekipa je v tem času dodala podatke za preko 200 novih naslovov in naredila 167 posodobitev spletne aplikacije.«

V letu 2020 bo SFC s partnerji nadaljeval že utečene projekte, kot so Naši filmi doma, Premiera slovenskega filma in Slovenski teden filma, ki bo v letu 2020 potekal od 9. do 13. novembra. Še en dogodek, namenjen širšemu razumevanju filma, bo 20. in 21. aprila v ljubljanskem Kinodvoru – gre za regionalni seminar filmske vzgoje, ki je del projekta Evropske unije Film Education: from Framework to Impact. Projekt vodi Britanski filmski inštitut, poleg Slovenskega filmskega centra pa so partnerji še: Danski filmski inštitut, Vision Kino in Cinémathèque Française.

23. Festival slovenskega filma bo potekal od 13. do 18. oktobra 2020 v Portorožu.

Gradivo za novinarje je dostopno tukaj

Priloge