Na Ta veseli dan kulture ob Štigličevem letu na ogled Povest o dobrih ljudeh

30. november 2019
Letošnjemu praznovanju Prešernovega rojstnega dne, ki ga vsako leto obeležujemo 3. decembra, se z brezplačno projekcijo celovečernega igranega filma Povest o dobrih ljudeh (1975) režiserja Franceta Štiglica, pridružuje tudi Slovenski filmski center.

Ljubiteljem filma je tako že od danes, do vključno torka 3. decembra, na voljo poseben spletni kanal, preko katerega si je ob tej priložnosti mogoče pogledati Štigličev film.

Povest o dobrih ljudeh je psihološka drama, ki se odvija kot lirična pripoved o neuresničljivih željah in je priredba istoimenskega romana Miška Krajnca. Dogajanje v tridesetih letih 20. stoletja se odvija v Prekmurju, kjer na osamljenem otoku sredi močvirja živita starejša, dobrodušna zakonca Ana in Jožef; navezana sta na slepo dekle Katico, ki jima lajša samoto. Katica je hči sezonskih delavcev z izjemno lepim glasom in njeno petje je vsem v veselje. Dekle se zaljubi v vnuka starih zakoncev, razbojnika in begunca Petra, a mladenič je tudi objekt hrepenenja dekletove matere, ki si želi razburljivejšega, mestnega življenja. Petru se vse bolj približujejo žandarji, zato ga Katica s petjem posvari pred nevarnostjo in mu omogoči pobeg, sama pa ne najde več poti iz labirinta mrtvih rečnih rokavov.

V filmu igrajo: Majda Grbac, Olga Kacjan, Elvira Kralj, Sandi Krošl, Karel Pogorelec in Bata Živojinović.

Varja Močnik je ob retrospektivi 100 let Franceta Štiglica v Slovenski kinoteki o njegovem opusu zapisala: »V celotnem opusu Franceta Štiglica (ki obsega skoraj štirideset let) sta jasni ideja o snovi, ki jo avtor obravnava, in obdelava te snovi, avtorsko pristopanje pa se skozi desetletja spreminja in razvija. Štigličev izraz temelji na realizmu, v njegovih filmih pa venomer odkrivamo željo po raziskovanju filmskega izraza, po eksperimentu, po vstopanju v nove, še prazne prostore slovenske kinematografije (njegova filmično lirična avtorska nota – sam je rekel, da ga zanimajo baladne zgodbe – se ne prilagaja oblikam in žanrom filmov, ki jih ustvarja, temveč filme venomer »vodi«, avtorjev izraz določa nianse, s katerimi filmi komunicirajo z gledalcem). Kar je lastno le Štigličevemu filmskemu izrazu, so vendarle pogosto temelji (sicer izrazito avtorske ali celo individualistične) slovenske filmske poetike.«

Pri filmu Povest o dobrih ljudeh so sodelovali še: direktor fotografije Rudi Vaupotič, avtor glasbe Uroš Krek, scenograf Niko Matul, kostumografinja Irena Felicijan, montažer Dušan Povh, oblikovalka maske Berta Meglič, asistent režije Tugo Štiglic, snemalec Slavo Vajt, snemalec zvoka Marjan Meglič in direktor filma Boško Klobučar.