Podeljene stanovske nagrade in nagrade za najboljše študijske projekte na področju animiranega filma

29. oktober 2019
Prejemnika nagrade Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma sta Milan Erič in Zvonko Čoh, »za dolgoletno ustvarjanje na področju animiranega filma in so-režijo celovečernega animiranega filma Socializacija bika?«.

Društvo slovenskega animiranega filma je na prireditvi, ki je ob Mednarodnemu dnevu animiranega filma potekala v Slovenski kinoteki, podelilo priznanje za življenjsko delo na področju animiranega filma, stanovske nagrade in nagrade za najboljše študijske projekte. Prejemnika nagrade Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma sta Milan Erič in Zvonko Čoh, »za dolgoletno ustvarjanje na področju animiranega filma in so-režijo celovečernega animiranega filma Socializacija bika?«. 

Kot je v obrazložitvi nagrade za življenjsko delo zapisal član društva in dolgoletni programski direktor Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka Igor Prassel: »Poseben in do danes edinstven prispevek k zgodovini slovenskega filma pa nedvomno predstavlja edini slovenski celovečerni animirani film Socializacija bika?. Čoh in Erič sta skoraj deset let v klasični tehniki risbe na papir animirala zgodbo, "ki jo je zapisalo življenje, zgodbo o zagnanosti, naivnosti, sebičnosti, maščevalnosti, lažeh, mleku, jušnih kockah in nenazadnje tudi o ljubezni". Film je postal kulten že pred premierno projekcijo leta 1998,« sta avtorja celotnemu sektorju vtisnila poseben avtorski in ustvarjalni pečat, hkrati pa še dvajset let po premieri njun film ostaja edini slovenski celovečerni animirani film.

Društvo je prvič podelilo tudi stanovske nagrade na področju animiranega filma, in sicer v treh kategorijah. Z njimi želi izpostaviti vrhunske avtorske dosežke in prepoznavati odličnost ter prodornost nagrajencev.

Stanovske nagrade na področju animiranega filma so izbirali člani in članice društva. Prejemniki stanovskih nagrad Društva slovenskega animiranega filma za leto 2019 so:

Dušan Kastelic za režijo, za projekt Celica (produkcija Bugbrain), Milanka Fabjančič za likovno podobo projekta Lilijana (produkcija ZVVIKS) in Julia Peguet in Bartosz Kotarski za najboljšo tehniko animacije za projekt Koyaa – Izmuzljivi papir (produkcija ZVVIKS).

Nagrade in posebne omembe na področju študijskih projektov je izbrala komisija v sestavi Špela Čadež, Kolja Saksida in Zarja Menart.

Nagrado DSAF za končani študijski animirani projekt za leto 2019 je prejela Sandra Jovanovska za kratki animirani film Soma.

Nagrado DSAF za študijski animirani projekt v razvoju je prejela Anja Resman za projekt Maska.

Posebni omembi na področju študijskega animiranega projekta v razvoju sta prejela Žoel Kastelic za film Perje z vonjem morja in Peter Bizjak za film Narezano življenje.


Sporočilo za javnost so pripravili v Društvu slovenskega animiranega filma.